Hvor magneter fungerer og funksjon

 

Magnetfelt

Fysikk forklarer at en ladet, bevegelig partikkel skaper sitt eget magnetfelt. Alt rundt oss er laget av atomer, og de atomer inneholder små, negativt ladede elektroner som stadig er i bevegelse. Derfor har hvert element i det periodiske tabellen sine egne magnetiske egenskaper. Vanligvis er atomer ordnet tilfeldig i et materiale, slik at alle de små magnetfeltene tjener til å avbryte hverandre. Dette er hva som skjer i de fleste materialer, men ikke alle.

Klasser

Institutt for bergmagnetisme ved Universitetet i Minnesota gir en liste over de fem klassene av magnetiske materialer: diamagnetisk, paramagnetisk, ferromagnetisk, ferrimagnetisk og antiferrimagetisk . Alle disse klassene av materialer kan skape relativt sterke magnetfelter, med unntak av diamagnetiske materialer, som har svært svake felt. De fleste av vår observerbare verden er laget av diamagnetiske materialer.

Magnetfelt

Materialer som faller inn i de fire sterke magnetiske klassene, viser lignende oppførsel når de blir utsatt for et eksternt magnetfelt. som et kompass linjer opp i jordens magnetfelt, og hvis ikke allerede magnetisert, kan objektet bli permanent magnetisert.

Elektromagneter

Mange teknologier som brukes av menneskeheten krever magneter som er mye sterkere enn de som forekommer naturlig i verden. Sterke magneter kan gjøres ved å bare ta en ferromagnet, pakke en ledning rundt den og deretter løpe en strøm gjennom ledningen. Dette vil fremkalle et magnetfelt som gjør ferromagnetens felt mange ganger sterkere. Dette kalles en elektromagnet. Øke antall ganger ledningen er innpakket og øke strømmen gjennom det, gjør elektromagneten sterkere.

Earth

Den viktigste magneten til menneskeheten er Jorden. NASAs Jet Propulsion Laboratory mener at jordens magnetfelt genereres av en roterende jernkjerne. Det skjermer oss mot skadelig stråling, partikler fra solen og andre kosmiske kilder. Heldigvis er jordens magnetfelt også stort nok til å beskytte andre menneskeskapte romobjekter som satellitter, romfartøyer og den internasjonale romstasjonen, slik at alle kan fungere i det som ellers ville være et svært farlig og fiendtlig miljø. Det er mange magnetiske objekter i vår verden, alt fra små elektroner til selve Jorden selv. Uten magneter ville våre liv være veldig forskjellige, og veldig farlig. Hvert enkelt objekt i universet har et magnetfelt, men heldigvis er de fleste svake - forestill kaoset hvis vi alle plutselig ble sterke magneter og møttes nordover.