Definisjon av elliptiske baner

 

Forstå Ellipser

En ellipse er som en langstrakt sirkel, som om den ble strukket i enden. Ettersom størrelsen på en sirkel er målt ved diameteren, måles størrelsen på en ellipse av hoved- og minoraksen. Hovedaksen måler den lengste avstanden over ellipsen mens mindre akse måler den korteste. Matematikere definerer en ellipse av foci, i hovedsak de to 'sentrene' av formen, eller i tilfelle av en elliptisk bane, de to punktene rundt hvilke objektet kretser.

Hvorfor planets bane

Hvert objekt med masse utøver et tyngdekraften trekk på alle andre gjenstander. Gravity øker med masse, så jo mer massiv en gjenstand, jo større er tyngdekraften. Derfor er tyngdekraften på en planetarisk skala stor. Når en planet, som jord, beveger seg gjennom rom, påvirkes den av alle de andre kroppene rundt seg, og den mest massive kroppen i solsystemet er solen. Når jorden blir fanget i gravitasjonsspenningen av solen, blir banen borte og forårsaker at den vender mot det mer massive objektet. Hvis tyngdekraften til det mer massive objektet er nok, vil jorden dreie seg om det på en vei kjent som en bane.

Historie

Johannes Kepler var den første forskeren som nøyaktig beskrev planets elliptiske baner med sin første Lov om planetarisk bevegelse i 1605. Før Kepler ble planeter tenkt å bevege seg i perfekte sirkler rundt solen som beskrevet av Copernicus i 1543. Kepler utarbeidet tre lover i det hele tatt, selv inspirerende Sir Isaac Newton til å utvikle tyngdeloven.

Meget elliptiske baner

Planets elliptiske baner i solsystemet har svært liten 'eksentrisitet' eller avvik fra sirkulær. Noen objekter, men som kometer, har mye mer eksentrisitet i sin bane. Disse banene er referert til som 'høyt elliptiske baner' eller HEOer. En komet i en HEO svinger i nærheten av solen med svært høy hastighet, før du sprer tilbake i rommet. På det lengste punktet fra solen beveger kometen seg veldig sakte, dvelende lenge. Forskere har brukt konseptet med HEO til å sette satellitter i rommet som lenge ligger over en del av jorden. Disse satellittene går så raskt rundt den andre siden av jorden i en nærflyvning. GPS-satellitter bruker svært elliptiske baner for å opprettholde total dekning av jorden til enhver tid.

Effekter av en elliptisk bane

Det er en vanlig misforståelse at jorden ligger nærmere solen om sommeren og lenger bort om vinteren. På den nordlige halvkule er motsatt sant. Jordens elliptiske bane er svært nær sirkulær og avstanden til solen endres ikke for å ha stor effekt på årstidene. Jordens tilt på sin akse har en mye større effekt enn den elliptiske bane og er årsaken til årstidene. En elliptisk bane dreier seg om en gjenstand rundt en annen i en ovalformet bane som kalles en ellipse. Planeter i solsystemet omser solen i elliptiske baner. Mange satellitter dreier jorden rundt i elliptiske baner, slik som månen. Faktisk reiser de fleste gjenstander i verdensrommet i en elliptisk bane.