Viktigheten av fargeteorien

 

Grunnleggende farge teori

Det er tre primære farger (rød, gul, blå) og tre sekundære farger (oransje, grønn og lilla). De primære farger er fargene som ikke kan gjøres ved å blande noen andre farger, og sekundære farger er laget ved å blande to primære sammen. Rød kombinert med gul gjør oransje, gul kombinert med blå gjør grønn og blå kombinert med rød gjør lilla. Disse seks farger vises ofte sammen på et fargeskjul i denne rekkefølgen: rød, oransje, gul, grønn, blå, lilla (deretter tilbake til rødt). Dette plasserer de varme farger (rød, oransje og gul) på den ene siden av hjulet, og de fulle farger (grønn, blå og lilla) på den andre siden av fargeskiven. Dette plasserer også sekundære farger mellom de to fargene som ble brukt til å lage dem. Farger som er funnet motsatt hverandre på fargeskiven, kalles gratis farger. Gratis farger er kjent for å være 'motsetninger' - så forskjellig fra hverandre som svart er fra hvitt. Gratis farger skiller seg ut mot hverandre og brukes ofte sammen for grunnleggende grafisk design.

Gjennom fargeteorinsystemet, er forskjellige farger kjent for å oppnå forskjellige effekter. Ulike farger kan trekke seerne inn, lede øyet til seeren rundt på overflaten av objektet eller bildet, og skape forskjellige følelsesmessige svar.

Visuell kohesivitet og balanse

Fargeteori gir et rammeverk for kunstnere som er velge fargevalg for et nytt maleri, fotografi eller fargeskisse. For interiørarkitekter, hvem må velge en palett for å vise sine klienter, er fargeteori viktig for å velge farger som gir mening i omgivelsene og for kundens formål.

Fargevalg som holder sammen godt har en tendens til å være avledet fra fargeskiven på en måte som er logisk og nesten matematisk i naturen. For eksempel er et monokromatisk fargeskjema et fargeskjema basert på en farge. Gratis fargeskjemaer er derimot skapt av to farger som sitter overfor hverandre på fargeskiven (eksempel: blå og oransje). En triadisk fargeskjema opprettes ved å velge tre farger med like avstand fra hverandre på fargeskjulet.

Følelsesmessig påvirkning

Farger påvirker følelsene til de som ser dem. Generelt er kule farger farger av ro, sorg eller fred, mens varme farger er farger av lidenskap, aggresjon og spenning. Folk er klar over dette i en viss grad, og når de ser et bilde som bruker bestemte fargeskjemaer, forstår de betydningen av disse fargene.

Dette gir betrakteren muligheten til å tolke betydningen av bildet som kunstneren ment å være. For eksempel kan et blått og svart maleri av et dumt utseende barn bety for en seer depresjon, introversjon, isolasjon eller tristhet. Det samme dystre barnet når det er malt i levende pinks, appelsiner, røde og gule kan bety seeren en helt annen betydning. Barnets forestilling kan bli ironisk eller til og med humoristisk, avhengig av kunstnerens håndtering av bildet.

Personlig symbolikk

Kunstnere som forstår fargeteori, som bruker det til deres fordel, og som blir komfortable med tanken om at farge er et verktøy som alle andre, vil sannsynligvis begynne å utvikle sine egne fargesystemer. De utvikler signaturfarger som de tiltrekkes av, som de ofte bruker, og kommer til å ha personlig mening. Noen artister tillater til og med bestemte betydninger til bestemte farger, som de ville noe annet symbol. Dette hjelper kunstneren til å bli mer uttrykksfulle og utvikle større grad av mening i hans kreasjoner.

Best Practices

Som regel foretrekker en todimensjonal kunstner som vilkårlig velge farger fra en palett uten å tenke på dens betydning og dens innvirkning på bildeplanet, vil sannsynligvis gi et svakere produkt enn noen som studerer fargeteori og bruker den til sin fordel. I noen tilfeller (for eksempel interiørdesign), disrega rende farge teori kan være katastrofalt.

Selv om det er mulig å lage teknisk imponerende arbeid uten å ta hensyn til fargeteori, påvirker farger visningen på måter de er og er ikke oppmerksom på. Bruke fargeteori for å forbedre et bilde, vil trolig hjelpe , og det er ikke sannsynlig å bruke farge i fargen. Derfor er fargeteori en best practice for alle kunstnere. Fargeteori er den samlede forståelsen av betydningen av farge på et visuelt plan og dens innvirkning på betrakteren. Fargeteori er spesielt relevant for kunstnere som arkitekter, fotografer, malere, innredere, animatorer, trykkerier og grafikere. Fargeteori brukes til å styrke design og maksimere potensialet.