Naturkatastrofer som kan oppstå fra naturlige årsaker

  Naturkatastrofer påvirker menneskers liv negativt ved å skade eiendom, økosystemer, eller forårsake tap av liv. Naturkatastrofer er ofte værrelaterte, selv om noen er et resultat av jordskift og endring. Disse hendelsene skjer uten forstyrrelser fra mennesker og blir noen ganger kalt Guds handlinger. Naturkatastrofer som skyldes naturlige årsaker er ofte uunngåelige, selv om det kan treffes tiltak for å forberede seg på dem.

Jordskjelv, tsunamier og vulkaner

Jordens jordskorpen består av jordstykker kjent som tektonisk plater, mesteparten av tiden drives disse platene på uforstyrret overflate, men platen skifter og kolliderer med hverandre. Resultatet av en kollisjon er et jordskjelv som forårsaker risting på overflaten. Jordskjelv forekommer langs feillinjer, eller områdene der tektoniske plater retter seg. Et jordskjelvspunkt er kjent som fokus, mens området på overflaten over fokuset kalles epicenteret. Tsunamier, også kjent som tidevannsbølger, kommer fra jordskjelv under vann som forårsaker store svulmer av vann til å krasje på land. Vulkaner er fjell som har åpninger som kan tillate gasstrykk fra jordens kjerne å rømme. Mange ganger, hvis et jordskjelv oppstår under vulkanen, vil vulkanen utbryte og utvise lava.

Avalanches

Fjellområder har en sjanse for å oppleve snøskred i løpet av vinteren. En snøskred oppstår når snø plutselig slipper fra et skråstilt sted. En ustoppet lavine kan flyte i flere miles og vil ødelegge alt innenfor sin vei. Denne glidende snøen kan skyldes rystelser i jordskjelvet snøen løses. De kan også oppstå bare fordi mengden snø på hellingen blir for tung til å bli støttet av skråningen. Som en snøskred beveger seg, kan den inkludere rusk, is og luft inn i strømmen for å bli enda sterkere .

Tornadoer

Tornadoer forekommer hyppigst i USA i stater øst for Rocky Mountains, ifølge National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Tornadoer utvikler seg i tordenvær duri ng hvilken varm luft kolliderer med en kald front. Resultatet av denne kollisjonen er en spinntratt av luft som kan bevege seg så fort som 250 miles en time og over. Tornadoer forekommer av og til innen landbundne orkaner og tropiske stormer. Tordenbyger produserer typisk tornadoer i løpet av våren, spesielt i stater som er kjent kollektivt som Tornado Alley. Disse tornadoer virker gjennomsiktige først til nok støv og rusk blir plukket opp. Over vann kan svakere tornadoer kjent som vannskudd forekomme.

Oversvømmelse

NOAA viser flomoverflater som den første dødsårsaken til dødsfall i USA. Det oppstår flomoversvømmelser når mengden regn som faller fra en storm er mer enn det som kan absorberes eller håndteres ved drenering. Oversvømmelse skjer hvor som helst, selv om områder nær vannkilder kan bli påvirket oftere. Oversvømmelse betraktes ikke som en naturkatastrofe, med mindre det forekommer i et område bebodd av mennesker.

Orkaner og tropiske stormer

Lavtrykkssystemer av spinnluft som forekommer over havene kalles orkaner. Fordampet vann fra overflaten av havet samler seg og blir en storm. Disse stormene kan da begynne å snurre. Når stormen snurrer, men vindene er under 74 miles per time, er systemet kjent som en tropisk storm. Når vindhastighetene nå 74 miles per time eller mer, øker den tropiske stormen til orkanstatus. Orkaner over Indiskehavet er kjent som sykloner, mens orkaner i det østlige Stillehavet kalles tyfoner. Disse stormene kan skade områdene i stor grad når de når land.