Effektene av UV-lys

  Ultrafiolett lys er produsert av usynlige stråler utgitt av solen. Solen avgir UV-stråling sammen med sollyset det gir, og jordens atmosfære, bestående av ozonlaget og stratosfæren, beskytter de skadelige effektene av disse strålene. Noen ultrafiolette stråler når deg gjennom et elektromagnetisk spektrum og kan skade gjenstander som er utsatt for disse strålene, men ultrafiolette stråler er ikke alltid skadelige, de har både positive og negative effekter.

Positive effekter av UV-lys

Passende eksponering for ultrafiolette stråler kan hjelpe til med å behandle psoriasis i huden, i som hudcellene blir kastet unormalt. Ultrafiolette stråler hindrer hudcellene fra degenererende. Solens ultrafiolette stråler utsetter også kroppen for vitamin D, som bidrar til å holde beinene sunne og bygger motstand mot visse sykdommer, som rickets. I dyreriket hjelper UV-lys bier å lokalisere kronblader og pollinerer mer effektivt.

Effekter på huden

Selv om noen eksponering for UV-lys er bra for huden, kan for mye forårsake negative effekter, inkludert hudkreft. UV-stråler kan også forårsake solbrenthet hvis huden absorberer for mange stråler, som skader hudceller. For mye UV-lys kan også forårsake for tidlig aldringssymptomer, som for eksempel rynker.

Andre effekter

Det menneskelige øyet kan bli skadet ved overdreven eksponering for UV-stråler. For eksempel kan for mye UV-lys forårsake hornhinneforbrenninger og føre til sykdommer som påvirker øynene, som pinguecula, en slags gul lesjon og pterygium, som er vekst på bindehinden som kan utvide seg til hornhinnen og gjøre det vanskelig å se .