Hva er en trinnvis transformator?

 

Teori

En vekselstrøm ved første spole skaper et magnetfelt inne i det, noe som forårsaker en strøm i den andre spolen. Den induserte strømmen forårsaker at den andre spolen har et skiftende magnetfelt som igjen genererer en spenning.

Funksjoner

Spenningen på primærspolen kalles inngangen, og den på sekundæren kalles utgangen. Den primære har færre spoler enn sekundæret, og så gir en inngangsspenning en større utgangsspenning. Antallet spoler kalles også svinger.

Utgangsspenning

Forholdet mellom antall innganger og utgangsspoler styrer utgangsspenningsstørrelsen. For eksempel betyr en 1: 3-transformator at 5 volt ved inngangen vil indusere 15 volt ved utgangen, siden 5 x 3 = 15.

Utgangsstrøm

Forholdet mellom inngang og utgangsspoler styrer også utgangen nåværende. I eksempelet ovenfor betyr en 1: 3-transformator at 1 amp ved inngangen vil indusere 0.33 ampere ved utgangen, fordi strømmen reduseres med 1/3.

Bruk

Strømforetak bruker dem til å hjelpe overfør elektrisitet over lange avstander. De er også nyttige i enheter som airbags og strømforsyninger. Transformatorer er et par spoler eller solenoider som vanligvis er viklet rundt en jernkjerne. Stegtransformatorer er opprettet spesielt for å 'stige opp' eller øke spenninger. Dette er nyttig i mange applikasjoner. De opererer på prinsippet om elektromagnetisk induksjon, der et skiftende magnetfelt skaper en spenning.