Kjennetegn ved drivhuseffekten

 

Hva er et drivhus?

Drivhus, som brukes til å skape ideelle habitater for plantevekst, er hus bygget av glassruter. Glasset gjør det mulig for lys å komme inn, men forhindrer at varmen kommer ut, lik den effekten drivhusgassene har på jordens overflate.

Drivhuseffekt

Drivhuseffekten er en viktig del av jordens evne til å opprettholde livet. Uten drivhuseffekten vil jordens overflate være rundt 60 grader Fahrenheit kaldere.

Drivhusgasser

De viktigste drivhusgassene er vanndamp og karbondioksid. Metan, nitrogenoksid og ozon bidrar til drivhuseffekten i små mengder.

Skyer

Skyer absorberer infrarød stråling og blokkerer også innkommende solstråling, slik at eventuelle endringer i skyforholdene kan få stor innvirkning på drivhuseffekten. Mer forskning pågår for å forstå bare hvor mye skyer er en faktor.

Historie

Begrepet drivhuseffekten ble først brukt tidlig på 1800-tallet for å beskrive sporegasser i atmosfæren. På 1950-tallet var begrepet knyttet til menneskeskapte klimaendringer, eller forbedret gree nhouse effekt, og begynte å ta på seg en negativ konnotasjon. Drivhuseffekten er en oppvarmingsreaksjon opplevd i jordens klima, når atmosfæriske gasser fanger energi og varme fra solen. Enhver drivhusgass absorberer infrarød stråling.