Hvordan DNA-fingeravtrykk fungerer i kriminalanalyse

 

Sammenligning av DNA

DNA fingeravtrykk, som vanlig fingeravtrykk, fungerer ved sammenligning. En enkelt prøve av DNA viser bare informasjonen til det genomet, og har liten juridisk eller praktisk betydning utenfor det medisinske feltet. To DNA-prøver kan imidlertid sammenlignes og vise seg å være identiske, og dermed bevise at de kom fra enten samme person eller nært beslektede personer (grad av likhet kan ofte finne ut hvilken type forhold, dvs. barn, søsken, foreldre osv. .). Derfor er prøver av DNA tatt i kriminelle undersøkelser hovedsakelig sammenlignet med annen DNA-informasjon, som enten kan arkiveres fra et tidligere undersøkelses- eller genetisk program eller samles fra personer av interesse etter hvert som undersøkelsen fortløper .

Ekstra DNA

Disse prøvene kan være en hvilken som helst celle i kroppen som har intakte DNA-tråder, fortrinnsvis friske celler som ikke har opplevd noen nedbrytning. Når laboratorieteknikerne har DNA-prøven, setter de den gjennom en prosess som er utformet for å koble fra cellene og trekke ut DNAet selv. Først vaskes cellene forsiktig i en kjemisk oppløsning, deretter utsatt for sliping eller sonikering, som bruker kraft til å bryte eller 'lysere' cellene og fjerne proteiner som inneholder DNA. Disse DNA-fragmentene vaskes deretter i en annen oppløsning som renser blandingen, og etterlater hovedsakelig DNA-partikler bak.
Disse partikklene plasseres deretter i en enhet som sorterer og separerer dem ved hjelp av en elektrisk strøm. Dnaet blir så forsiktig brutt fra hverandre og festet til en nitrocellulose eller nylonmembran.
DNA-tråder kan undersøkes gjennom en rekke avanserte metoder, men det mest populære er via radioaktive prober som er designet for å se på bare bestemte punkter langs DNA-strengen. Disse punktene dukker opp som en rekke streker som strekkode - dette er DNA fingeravtrykk.

DNA markører

Det meste menneskelige DNA er akkurat det samme - minst alle viktige deler. Formålet med DNA er å kode vital informasjon som celler bruker til å jobbe og reprodusere. Heldigvis for kriminell analyse er det en hel delmengde av DNA kjent som junk DNA, eller ukodet DNA. Disse fragmentene er ikke en del av den overordnede tegningen, men tag-alongs som er opprettet fra arvelige egenskaper, ufarlige mutasjoner, virus og andre årsaker. Denne ukodede DNA-delen er nøye klassifisert, og det er her at DNA undersøkes for markører som avviger fra individ til individ.
For enkelhets skyld er bare visse områder i søppel-DNA undersøkt av rettsmedisinske eksperter. Vanligvis er 13 av disse avsnittene sett på; alle 13 inneholder et enkelt DNA fingeravtrykk. Ved å sammenligne de samme 13 stedene i forskjellige DNA-prøver, kan eksperter finne frem til identitet og vis forhold, ikke bare mellom mennesker, men mellom alle levende organismer.