Elementær fargeteori

 

Det synlige spektrum

Når du skiller synlig lys inn i komponentfarger med prisme, vil de fleste se minst seks farger. Disse farger er røde, oransje, gule, grønn, blå og fiolett.

Primær, sekundær og tertiær farger

Rød, gul og blå er de tre primære fargene. Par av disse fargene kan blandes for å danne sekundære farger, oransje, grønn og fiolett. Hvis du blander en sekundær farge med en av de primærene som gjør den opp, får du de seks tertiære farger. For eksempel er to tertiære farger rød-oransje og gul-oransje.

Komplementære farger

Hver farge har bare ett komplement. Isaac Newton definerte utfyllinger som to farger som, når de blandes sammen, resulterer i grå. Avhengig av pigmentene som brukes, kan resultatet imidlertid være en hvilken som helst 'nøytral' farge fra grå til brun.

Fargehjulet

Fargehjulet er en sirkel som inneholder minst seks primære, tre sekundære og seks tertiære farger i rekkefølgen der de vises i det synlige spektret. Noen fargehjul vil ha enda mer. En farge og komplement er alltid rett overfor hverandre på fargeskiven.

Farger Harmoni

Når du designer et rom i ditt hjem, eller velger et antrekk for en spesiell anledning, eller til og med prøver å komme opp med attraktiv gaveinnpakning, det er nyttig å vite noe om farge harmoni. Fargen harmoni er en måte å velge relaterte farger for å skape et enhetlig eller harmonisk utseende. Folk liker å lage og se på vakre ting. På grunn av dette forsøker vi å forstå hva som gjør noe vakkert og hvordan man får det resultatene forutsigbart. En måte å gjøre dette på kalles fargeteori.