Farge teori og metning

 

Primærfarger

Når du bygger et fargeskjul, er de første fargene som er opprettet de primære fargene. Primærfarger er de tre fargene som ikke kan opprettes ved hjelp av eksisterende farger. Disse tre fargene er rød, blå og gul. De er arrangert i en trekantet formasjon med gul på bunnen, rød til venstre og blå til høyre.

Sekundære farger

Det neste trinnet i å bygge et fargeskjul er å etablere sekundære farger. Sekundære farger er tre farger som er opprettet ved å blande to primære farger sammen. De tre sekundære farger er fiolette, grønne og oransje. Rød og blå blandet sammen skape fiolett, gult og blått gjør grønn og gul og rød blandet sammen skape oransje. Violett er plassert direkte motsatt til gul, mellom rød og blå. Grønn er plassert direkte motsatt til rød og oransje er plassert direkte motsatt til blå.

Tertiære farger

Det siste trinnet i å bygge et fargeskjul er å plassere de tertiære farger. Tertiære farger blir opprettet når en primærfarge blandes med en sekundær farge. Eksempler på dette oppstår når oransje er blandet med rødt, det blir rød-oransje, når blått er blandet med grønt blir det blågrønt og når gult blandes med oransje blir det gul-oransje. Tertiære farger er alltid skrevet med en bindestrek mellom primær og sekundær farge, den primære er alltid skrevet først. Tertiære farger adskiller primær- og sekundærfarger av navnefangeren deres.

Fargeharmonier

Fargeteorien etablerer tre fargeharmonier, som er analoge, komplementære og triadiske. Analoge farger er fire farger som ligger ved siden av hverandre på fargeskiven. Et eksempel på analoge farger er gul-oransje, oransje, rød-oransje og rød. Komplementære farger er farger som er motsatt hverandre på fargeskiven. Blå er et komplement til oransje, fiolett er et komplement til gul og rødt er et komplement til grønt. Triadiske farger er fargene som danner en trekant på fargeskiven. De tre triadiske settene er primære, sekundære og tertiære farger.

Metning

Fargemetning er en måling av hvor ren en farge er. Jo høyere metningsnivået en bestemt farge er, jo mer ren fargen. En annen måte å angi definisjonen på metning er: jo mer grå som er i bildet, desto lavere er metningsnivået. Digital metning innebærer å øke eller redusere antall piksler med ren farge på et fotografi. Manuell metning påvirkes imidlertid ved å legge til komplementet for å redusere metningen, eller redusere komplementet som øker metningen. Fargeteori består av flere emner, inkludert definisjon av primære, sekundære og tertiære farger og fargeharmonier som komplementære, triadiske og analoge farger. All fargeteori er basert på konseptet kalt et fargeskjul, som deler de synlige farger i primær, sekundær og tertiær farger, og danner en sirkel.