Fargeteori i kunst

 

Grunnleggende

Primær, sekundær og tertiær er tre typer farger som brukes i fargeteori. Primærfarger er pigmentfarger som ikke kan blandes eller formes ved hjelp av en kombinasjon av andre farger. Alle andre farger består av primære farger blandet sammen i forskjellige forhold. Primærfarger - rød, gul og blå - blandes likt til sekundære farger - oransje, grønn og lilla. Den sekundære fargen blandes for å danne mange tertiære farger, inkludert blågrønn, gulgrønn og rødviolett.

Fargeløpet

Et fargeskjul er i hovedsak en sirkulær regnbue. Det er et verktøy som skal brukes som en visuell fremstilling av forholdene i fargespektret. I fargeteknologi er den dominerende fargen fargen du bruker mest i et stykke, og fargen du refererer til når du velger aksentfarger. Accentfarger skal fungere godt med din dominerende farge. Fargehjulet brukes i fargeteori for å bestemme hvilke farger som teoretisk er best å bruke med den dominerende farge.

Analoge farger

Analoge og komplementære farger er grunnleggende enheter i fargeteori som alltid skal kombineres godt i et kunstverk . Analoge farger ligger ved siden av hverandre på fargeskiven. Når du bruker analog fargeteori, vil du vanligvis velge en dominerende farge og bruke de tilstøtende farger på hjulet som aksenter til den dominerende farge.

Komplementære farger

Komplementære farger ligger rett overfor hverandre på fargeskiven . Du kan bestemme din komplementære farge ved å tegne en rett linje fra din dominerende farge gjennom midten av fargeskiven, og skape en diameterlinje. Fargen på den andre siden av linjen er din komplementære farge.

Komplementær fargebruk refereres ofte til som en sammenstilling av varme og kalde farger. Kombinasjonen av komplementære farger har et mer energisk utseende enn analoge farger. Som et resultat blir komplementære farger ofte brukt til å annonsere for deres dristige og definerte utseende.

Å lage et fargeskive

Å lage et fargeskjul for deg selv er et enkelt og morsomt prosjekt. For å starte, få noen fargeprøver som skal brukes på hjulet ditt. Du kan bruke primært farget byggepapir til å starte. Hvis du er trykket på tid eller materiale, kan du bare skrive navnet på hver primærfarge på fargeområdene.

Sett de primære fargene like høyt fra hverandre. De mer sekundære og tertiære blandede fargene du Ønsker du å inkludere, jo mer plass du bør legge mellom de primære fargene på hjulet. Rett midt i mellomrommet mellom de to primærfargene, plasser fargeprøven eller navnet på den sekundære fargen som er gjort ved å blande de to primærene. Legg oransje mellom rød og gul, grønn mellom blå og gul og lilla mellom blå og gul.

Avhengig av hvor mange farger du vil ha på fargeskjulet, kan du sette inn tertiære farger mellom fargene som blander for å lage dem , som du har gjort med sekundære farger. Vær forsiktig med å lage mellomrom selv, slik at fargene stemmer opp med deres rette komplementære følgesvenn Når du lager et kunstverk, bestemmer du hvilke farger du kan bruke, og det kan være en vanskelig prosess. Noen ganger kan et fargevalg se ut som en god ide i hodet ditt, men det viser seg å være et rot når du kommer ned på papir. Du kan bruke fargeteori for å hjelpe deg med å ta en beslutning om fargevalg. Komplementær fargeteori er basert på arrangementet av fargeskiven, et viktig kunstnerverktøy som er enkelt å lage hjemme.