Forskjellen mellom venstre og høyrehåndede mennesker

 

Statistikk

Ifølge 'Scientific American' er omtrent 15 prosent av alle individer venstrehåndet. En studie utgitt i 2002 av Chris McManus ved University College i London fant at 13 prosent av britiske menn er venstrehåndet i motsetning til bare 10 prosent av britiske kvinner. Denne statistikken er mye høyere enn i begynnelsen av 1900-tallet da venstrehåndede mennesker ble sosialt skutt, og utgjorde kun 3 prosent av den britiske befolkningen. Forskere har foreslått at handedness er genetisk snarere enn miljøbestemt.

Psykiske forskjeller

Forskere ved Australian National University i 2006 utgjorde at venstrehåndede individer har bedre forbindelser mellom hjernehalvfrekvensene, og dermed øke utvekslingen av informasjon. Testpersoner ble evaluert for reaksjonshastighet ved hjelp av videomonitorer og blinkende lys, og resultatene konkluderte med at venstrehåndede mennesker tenkte litt raskere enn sine høyrehendte motstykker. Forskjellene var milde, men dette gir utholdenhet til mentale uoverensstemmelser som følge av handedness.

Psykososiale forskjeller

Jennifer Fisher fra Wichita State University gjennomførte en studie i 2006 om effekten av handedness på psykososiale oppfatninger. En venstrehåndet person, selv, Fisher antydet at venstrehåndede barn ville ha lavere selvkonsept, høyere angstnivå og bruke et mer eksternt kontrollområde. Studien viste at mens handedness ikke syntes å ha en effekt på lokus av kontroll eller angst, hadde de venstrehåndede barna betydelig høyere selvkonseptresultater. Dette kan være et resultat av den kulturelle bevegelsen mot toleranse og omfavne mangfold.

Psykologiske forskjeller

Studien av McManus viste også at venstrehåndede individer kan være mer mottakelige for å lære handikap, inkludert barnes autisme, stamming og dysleksi . Andre studier på de psykologiske effektene av håndthet har ikke konkludert med konkrete resultater.

Ambidexterity

De som er ambidextrous, er i stand til å bruke begge hender med samme mesterlighet. Mens mange prøver å trene seg for å være ambidextrous, er ekte ambidexterity sjeldne. Som nyttig som evnen kan være, mener den britiske psykiateren Tim Crow at ambidextrous individer kan ha små psykiske ulemper. Hans tankegang er at menneskehetens nærmeste fettere, sjimpanser, er ambidextrous, noe som kan bety at Homo sapiens tilpasset høyre- eller venstrehendighet i løpet av evolusjonen. Derfor kan Crows ambidexterity være et evolusjonært skritt bakover. Etter å ha kategorisert seg etter kjønn, er en av de første måtene barn ser ut til å gruppere seg, av deres hengivenhet - det forstås raskt at de høyrehendte barna er flere og de venstrehendte barna alltid har blekk på hendene. Det ser imidlertid ut til at handedness bidrar til mer enn bare smurt håndskrift.