Hvilke faktorer forårsaker mekanisk forvitring?

  Forvitring er naturlig prosess som forårsaker nedbrytning av bergarter i enten mindre bergarter eller nye mineraler. Forvitring er det første trinnet i erosjonsprosessen, som bryter ned de tre store bergartene som finnes i nærheten av jordens overflate: sedimentære, igneøse og metamorfe. En type erosjon er mekanisk forvitring, også kjent som fysisk forvitring, hvorved berg er brutt ned ved fysiske krefter. Det er flere slike krefter.

Avfelling eller lossing

Når de øvre bergdelene eroderer, ekspanderer underliggende bergarter. De underliggende bergarter begynner å knekke og skille seg bort i ark eller plater langs leddene, som er frakturer eller sprekker som regelmessig er fordelt under overflaten. Noen geologer anser utviklingen av leddene en form for mekanisk forvitring, da leddene dannes på grunn av ekspansjonen som oppstår når overliggende bergarter er uthulet.

Termisk ekspansjon

Gjentatt oppvarming og avkjøling av enkelte bergarter kan føre til at steinene stresses og brytes, noe som medfører forvitring og erosjon. Høye temperaturer forårsaker at bergarter utvides, da temperaturene avkjøler bergarterkontrakten. ekspansjon og sammentrekning svekker fjellet, noe som igjen forårsaker at steinen bryter.

Organisk aktivitet

Vekst av planterøtter og gravdyr er typer organisk aktivitet som kan bidra til mekanisk forvitring, da de fører til at steinmaterialet bryter ned og desintegrerer.

Frost Wedging

Som vannet suger inn i bergspråser og sprekker, kan kalde temperaturer føre til at vannet fryser, noe som resulterer i isdeponeringer som ekspanderer og utøver trykk på fjellet. Ifølge Missouri State University er frostkile den mest omfattende form for mekanisk forvitring. Når frostkile oppstår på fjellagtige bakker, kan det forårsake en geografisk funksjon som kalles en talus, en skråning av løsgjort grus ved foten av fjellet eller klippen som er et resultat av frostklipping som brer løse fjellstykker ovenfra.

Krystallvekst

Vann som siver gjennom bergarter, er ansvarlig for to typer mekanisk forvitring: frostkile og krystallvekst. Avhengig av ioninnholdet i vannet og mineralstrukturen til fjellet, kan vann som siver gjennom porene og frakturer utfalle veksten av krystaller. Veksten av disse krystaller kan utøve trykk på de omkringliggende bergarter, noe som får dem til å svekke og knuse.