Hvordan er en pulsar dannet?

 

Oppretting

En pulsar danner etter at en gigantisk stjerne går tom for drivstoff og eksploderer i en supernova. Overlatt massekontrakter og komprimeres til en mye tettere form. Det roterer raskere enn når det var en stjerne på grunn av bevaring av vinkelmomentet; Dette ligner hvordan en skater spinner raskere når hun trekker armene nærmere kroppen sin.

Discovery

Pulsarer ble oppdaget i 1967 av University of Cambridge-studenten Jocelyn Bell Burnell. Pulsarens signaler ble først antatt å være bevis på utenomjordisk intelligens på grunn av deres regelmessighet, og ifølge Bell Burnell kalte hun oppdagelsen 'LGM' eller 'Little Green Men' til signalets kilde var fast bestemt på å være Naturlig forekommende.

Funksjoner

En pulsars signaler kommer fra dens intense magnetfelt, noe som fører til at den avgir elektromagnetisk stråling fra dets magnetiske poler nord og sør. Hvis pulsar roterer slik at polene vender mot jorden, ser vi rotasjonen mye som et skip på sjøen gjør et fyrtårn: blinker av og på.

Skjebne

Bortsett fra rotasjonen er pulsarene nøyaktig det samme som nøytronstjerner og over tid vil rotasjonen sakte og til slutt stoppe. Når dette skjer, blir en pulsar en vanlig, ikke-roterende neutronstjerne.

Morsomt fakta Kanskje den mest kjente pulsaren er den som er innenfor Krabbe Nebula. Ifølge NASA ble den dannet under den berømte supernova sett på jorden i 1054 A.D. og roterer omtrent 30 ganger per sekund. Ifølge NASAs Goddard Spaceflight Center er en pulsar, kort for 'pulserende stjerne', en roterende nøytronstjerne - den tette resten av en massiv stjerne. Pulsarer kan ha så mye masse som vår Sol, men være mye mindre enn jorden .