Hjemmelaget spektrometer fra kortlager

 

Bygg ditt spektroskop

Få et lite papprør fra et papirpapirrull eller en plakatfraktbeholder. Plasser den ene enden på toppen av et stykke sort kartong og spor rundt det med en blyant eller markør. Klipp denne sirkelen fra kortbeholdningen, og bruk en verktøykniv til å kutte en lang, rett spalt inn i midten. Spaltens bredde skal være mindre enn 1 mm, og lengden litt mindre enn diameteren til sirkelen. Tape denne sirkelen til den ene enden av røret. Se ned røret fra den andre enden for å sørge for at det ikke kommer noe lys rundt kantene på kartongene. Hvis du ser lys, plasser du sirkelen og sett den på nytt.

Plasser kartongrøret på en flat overflate. På toppen av den åpne enden, kutt et spor i røret i en 45 graders vinkel fra vertikal. Begynn kuttet ca 1 til 2 cm fra kanten av røret og avslutt den om to tredjedeler av veien ned gjennom røret. Når du ser ned på toppen av røret, bør du nå ha en V-formet kutt med punktet som vender mot deg. Bruk en penn eller blyant til å markere toppen av røret ca 3 cm foran V-punktet. Mellom dette merket og punktet, klipp et visningshull 1 cm bredt og 2 cm over. Skyv en gammel CD du ikke har tankene bruker i det vinklede sporet med den prismatiske siden opp.

Bruke Spectroscope

Når du peker spektroskopet ved en lyskilde og ser gjennom visningshullet, bør du se band og muligens linjer med farger rundt spalt i den andre enden. For å få den klareste utsikten over spekteret, må du kanskje eksperimentere litt med den vinkelen du ser på ditt spektroskop.

Du kan bruke spektroskopet ditt til å se lys, neonlys, fluorescerende lys eller glødelamper og en rekke andre lyskilder. For å unngå retinskade må du ikke se solen direkte gjennom spektroskopet. Se i stedet sollys som faller på et hvitt ark eller en hvit vegg.

Diffraksjonspapir

Spektroskoper kan også gjøres ved hjelp av diffraksjonspapir eller gitter. Du vil igjen tape en sort sirkel med kartong med den lille spalten på den ene enden av røret, men denne gangen vil du tape diffraksjonspapiret til den andre enden. vær forsiktig så du ikke håndterer papiret for mye, eller du vil smette det. Se gjennom slutten med papiret for å se det resulterende spektret. Spektrometre lar deg undersøke deler av det elektromagnetiske spektret og måle visse lysforhold. Spektroskopet er en type spektrometer som skiller lys inn i komponentdelene. Ved å studere de resulterende fargebåndene, kan du bestemme hvilket stoff som utsender lyset. Konstruer et spektroskop ved hjelp av kartong og noen andre vanlige husholdningsmaterialer.