Hva er noen mulige farer med DNA fingeravtrykk?

  Hvert menneske deler nesten nøyaktig samme genetiske kode. Faktisk, ifølge Human Genone Project, er de genetiske forskjellene mellom noen to personer alle inneholdt i en tiendedel av en prosent av deres genetiske sminke. DNA fingeravtrykk refererer til et sett med laboratorieteknikker som brukes til å analysere og sammenligne disse små forskjellene. Eksempler på de anvendte tester inkluderer polymerasekjedereaksjon (PRC) analyse, Y-kromosomanalyse og mitokondriell DNA-analyse. DNA fingeravtrykk bruksområder inkluderer identifisere gjenstander, kriminalitet scene bevis analyse og sporing menneskelige migrering mønstre. DNA-fingeravtrykk utgjør også potensielle farer.

Sannsynlighet

Vitenskapen som brukes i DNA-fingeravtrykk, kan være nøyaktig, men resultatene er ikke. DNA-fingeravtrykk gir bare en viss sannsynlighet for at DNA-en av en mistenkt samsvarer med DNA-funnet på en forbrytelsesscene. Jo mer omfattende testingen utføres, rapporterer Human Genome Project, desto større er sannsynligheten for at DNA'et samsvarer.

Databaser

DNA-prøver tatt fra dømte forbrytere, arresterte mistenkte og kriminalitetsscener er tilgjengelige for rettshåndhevelse gjennom et system kalt CODIS (Kombinert DNA Index System). Dette verktøyet gjør det mulig for politiet å sammenligne nye genetiske bevis mot eksisterende genetiske prøver og bevis. Systemet har ikke mottatt universell ros. Loven som styrer hvilke personer som må gi DNA-prøver og hvilke prøver som leveres til CODIS, varierer fra stat til stat. Genetisk materiale fra de som ikke blir dømt, eller som har overbevisninger omtalt, kan forbli i systemet, og legger i hovedsak uskyldige mennesker inn i samme mistenkte basseng som dømte forbrytere og seksuelle overgrepere.

Etniske problemer

I en 5. mars, 2007 artikkel på BusinessWeek.com, David H. Holtzman rapporterer at DNA analyse har kommet langt nok til å bekrefte etnisk forfedre. Dette gir et problem ved at en slik bekreftelse kunne teoretisk sett bli brukt som et middel for etnisk rensing. Det presenterer også problemet med etnisk bias. Human Genome Project rapporterer at U.K.-ekvivalent av CODIS-systemet inneholder et høyere antall DNA-prøver fra minoriteter fordi de står overfor anholdelse, men ikke nødvendigvis overbevisning, til en statistisk høyere rate. Arresterte mistenkte i U.K. kan bli tvunget til å gi DNA. Overrepresentasjon i en kriminell database kan skape potensialet for en underliggende forstyrrelse i et straffesystem som helhet.

Helsevern

En annen fare på sivile rettighetsfront kommer fra helsemessige opplysninger fra DNA. Den 5 mars 2007 BusinessWeek.com artikkelen rapporterer også at DNA kan potensielt gi informasjon om forekomst av genetiske sykdommer, som for eksempel Tay-Sachs. Ifølge Human Genome-prosjektet inneholder annen informasjon som er mulig gjennom genetiske prøver, hvorvidt en person er foreldre til et barn og seksuell orientering. Tilgjengeligheten av denne informasjonen til rettshåndhevelse og andre regjeringsrepresentanter, uten en persons samtykke, representerer en alvorlig potensiell trussel mot retten til privatliv.