Typer av biologisk forvitring

  Forvitring er prosessen der naturlige hendelser og reaksjoner bryter ned materialer over tid. En type forvitring er mekanisk, forårsaket av fysisk handling. Den andre typen forvitring er kjemisk, forårsaket av kjemiske reaksjoner. Begge disse typer værende kan til tider falle under en annen kategori kjent som biologisk forvitring. Selv om det finnes flere spesifikke typer biologisk forvitring, er det generelt preget av organisk eller levende substanser og organismer.

Syresekretjon

En rekke forskjellige organismer produserer og utskiller syrer, inkludert mugg, sopp og lav. Ifølge jersey.uoregon.edu, kan disse syrene kjemisk vende bergarter og mineraler og i hovedsak 'etse' uregelmessigheter inn i deres overflater. Disse uregelmessighetene kan i sin tur tjene som fotfeste eller ankre for andre organismer, som ytterligere kan biologisk vende bergarter eller mineraler.

Organisk forbrenning

I tillegg til organismer som produserer og utskiller syre direkte, dekomponerer organisk avfall som f.eks. animalsk ekskrement, dyrekroppe og døde blader og planter kan også frigjøre dette korrosive stoffet i miljøet. Ifølge jersey.uoregon.edu, når organisk avfall brytes ned, slippes karbon inn i atmosfæren. Dette karbonet samhandler deretter med vannmolekyler og danner syrer, som deretter kan falle som regn og vær bergarter, mineraler og andre stoffer. Når regnet er spesielt surt, er det referert til som 'surt regn' og kan være skadelig for organismer og drikkevann. Imidlertid er flertallet av syre regn tilfeller forbundet med menneskeskapte forurensninger og er ikke 'naturlige' hendelser.

Rotskader

En av de vanligste og enkle å observere typer biologisk forvitring er rot skader. Hvis du bor i et område som har trær som støter mot asfalterte gatene eller fortauene, har du sannsynligvis sett dette fenomenet. Rødskader oppstår når store, robuste trerøtter går tom for voksende plass og bryter gjennom overflatene som begrenser dem. Dette kan produsere sprekker og hull i betong. Rotskader er en mekanisk, i motsetning til kjemisk prosess.

Graving eller Boring

En annen type biologisk / mekanisk forvitring er graving eller kjed av bestemte organismer i stein og andre materialer. Ifølge mc2.vicnet.net.au kan et eksempel på denne forvitringen ses i termitter, som er små insekter som spiser kompleks karbohydratcellulose eller plantemasse, og vanligvis tunnel gjennom tre i prosessen. Termitter bruker også kjemikalier til å bryte ned cellulosen, så forvitringen i ikke helt mekanisk. Ifølge geolsoc.org.uk, kan et annet eksempel på biologisk / mekanisk forvitring forårsaket av graving eller kjedelig observeres i piddock, en toskall, som skraper bort biter av stein til den har kjedet ut et passende hjem.