Hva er meningen med monolit?

 

Opprinnelse

Frasen kommer opprinnelig fra den franske 'monolithe', som avledet fra gresk, og ble først brukt i 1844. Midt-sent 1800-tallet var en periode med økende interesse for arkeologi, med profesjonell studie av gamle ruiner som begynte.

Monolitiske statuer

I den gamle verden var det lettere å skjære en gigantisk statue ut av et enkelt stykke stasjonær berg enn å bygge en statue av enorm størrelse stykke for hverandre. En av de mest kjente, og den største monolitiske statuen i verden, er den store sfinxen i Giza i Egypt.

Monolitisk arkitektur

Mange gamle bygninger, og noen moderne er betraktet som monolitiske. En monolitisk bygning, i stedet for å bli konstruert, ble skåret ut av et enkelt kontinuerlig stykke stein, ofte en del av landskapet, som en fjellside eller rock outcropping. Denne arkitekturstilen var spesielt populær i Asia, og et eksempel kan ses i Pancha Rathas tempelkompleks i India.

Obelisker

I populær bruk er ordet 'monolith' noen ganger brukt som stenografi for en obelisk . Obelisker er høye, firesidige monumenter som taper av på toppen. De var fremtredende i arkitekturen i det gamle Egypt, og var nesten universelt monolitiske. Imidlertid er det eksempler på obelisker i arkitekturen av kulturer rundt om i verden. Washington-monumentet i Washington, DC, men ikke monolitisk, er en obelisk.

Populær bruk

Ordet 'monolitisk' brukes ofte til å beskrive en innflytelsesrik eller overveiende gruppe som fungerer som en helhet, for eksempel en virksomhet eller kunstbevegelse. Dette skyldes foreningen av ordet 'monolith' med enorme, imponerende monumenter. Ordet 'monolith' kommer fra de greske ordene 'mon', noe som betyr singular og 'lithos', som betyr stein. Begrepet har blitt brukt primært til arkitektur eller strukturer skåret ut av et enkelt massivt stykke stein.