Egenskaper av kaliumhydroksid

  Kjemikere bruker vanligvis kaliumhydroksid til å produsere grunnleggende løsninger for bruk i eksperimenter som krever presis kontroll av pH. Kemisk formel for kaliumhydroksyd, KOH, indikerer at hvert molekyl inneholder det ene atom, hver av elementene kalium, oksygen og hydrogen. Det er en sterk base, noe som betyr at den dissocieres nesten helt i vann.

Fysiske egenskaper

I sin rene tilstand finnes kaliumhydroksyd som et fast stoff ved romtemperatur. Fargen kan være gul eller hvit, og den er helt luktfri. Det vil ikke smelte til det blir utsatt for en temperatur på 680 grader F, og det vil koke når temperaturen når 2408 grader F. Fordi den er solid til den når disse ekstreme temperaturene, vil de fleste bare se ren kaliumhydroksyd i faststoffet form. Men de vanligste bruksområdene krever at det oppløses i vann.

Kjemiske egenskaper

Kaliumhydroksid oppløses enkelt og fullstendig i vann, og derfor kan forskere bruke det til å lage grunnleggende løsninger med svært høye pH-verdier. En liter oppløsning som inneholder bare 5,6 gram kaliumhydroksyd, vil ha en pH på 13,5, som er nesten ved den øvre grensen på 14. Fordi kaliumhydroksid dissosieres så lett i vann, frigjøres store mengder varme når det gjøres. Rent kaliumhydroksid bør derfor tilsettes sakte til rent vann. Kaliumhydroksid er stabilt nok til å sitte ved romtemperatur, men bør ikke utsettes for fuktig luft eller karbondioksid i lengre perioder, da farlige kaliumoksider kan danne dette.

Potensielle helsepåvirkninger

Kalium Hydroksid er svært giftig og kan forårsake alvorlig skade ved direkte eksponering eller inntak. Øyne og hud kan bli alvorlig brent og skadelig ved kaliumhydroksid. Svelging av kjemikaliet kan forårsake sirkulasjonssystemet svikt, perforering av fordøyelseskanalen og til og med død. Ikke overraskende er det også farlig ved innånding. I lungene kan det føre til alvorlige forbrenninger som fører til pustevansker og muligens koma.