Slik forstår du et potensial

 

1.

Slå på multimeteret. Sett bryteren på motstanden eller ohmmeterinnstillingen. For et 10k potensiometer, bør innstillingen være minst 10k; for et 100k potensiometer, bør innstillingen være minst 100k.

2.

Plasser en sonde på multimeteret på venstre ende av potten og den andre sonden på den resterende enden . Det spiller ingen rolle om den røde sonden er til venstre eller høyre ende.

3.

Ta opp motstanden. Det skal være omtrent lik den teoretiske verdien av potten. Merk at selv når du vrir på knappen, vil denne verdien ikke endres.

4.

Plasser en sonde på multimeteret på den ene enden av potten, og den andre sonden på midtdel eller visker.

5.

Vri bryteren på potten i trinn, slik at verdiene endres. Legg hverandre opp motstanden.

6.

Bytt multimeter sonden til den andre potten, men la den være i midten uendret. Gjenta trinn fem.

Tips og advarsler

  • Potentiometeret må testes ut av kretsen, eller når strømmen er slått av.
  • Billige potter kan være av så mye som 50 prosent av deres nominelle verdi når de blir målt. Bruk en presisjon en for mer nøyaktighet.
  • Potensiometre er komponenter som har en motstand som varierer når knotten er vendt. De kalles også variable motstander eller potter. Som vanlige motstander kan potensiometre brukes til å begrense strømmen av strøm eller som spenningsdeler. Potensiometre har en fordel ved at de kan utføre disse funksjonene dynamisk. Et potensiometer kan forstås ved å lære hvordan de fungerer. De har tre terminaler. De to i enden er løst, men den midterste er en flyttbar kontakt kalt en visker. Det er viskeren som kontrollerer mengden motstand.