Atomisk struktur av platina

 

Generell info

I periodisk tabell vises platina som 'Pt' og har et atomnummer på 78. Molekylmassen til platina er 195.078 amu. I sin rene form er det et formbart metall med en sølvfarget farge. Pure platina har 78 protoner og elektroner og 117 nøytroner.

Elektroner

Platinumens elektroner spenner over seks energinivåer. De fire første nivåene viser den normale utviklingen fra to elektroner, til åtte, til 18, til 32 . Det femte nivået har imidlertid 17 elektroner, og den ytre ringen har bare en. Som et resultat har platina et valensnummer på to eller fire, noe som betyr at det vanligvis gir opp to eller fire elektroner for å danne en kjemisk forbindelse.

Isotoper

En isotop av et element oppstår når elementets atomvekt og atomnummer endres for å danne en variasjon av det opprinnelige elementet. Vanligvis skyldes isotoper fra tilsetning eller subtraksjon av nøytroner. I tilfelle av platina, inneholder naturlig forekommende isotoper platina 194, 195 og 196. Hver av disse isotoper inneholder noen få ekstra nøytroner. Platina er et sjeldent metallisk element. De fleste platina kommer fra Sør-Afrika, med total verdensproduksjon som er mindre enn hundre tonn. Vanlige applikasjoner for platina inkluderer smykker, katalysatorer, laboratorieutstyr og elektriske deler.