Hvordan påvirker havstrømmer innlandsveien?

 

Ocean Strømmer

En havstrøm er strømmen av vann rundt havet. Strømretningen og styrken påvirkes av havkonturer, kystlinjekonfigurasjoner og samspill med andre strømmer. Overflatstrømmer kan påvirkes av vind, solvarme, tyngdekraft og tidevann. Dype vannstrømmer, som står for det meste av vannet på jorden, er mye kaldere og kan påvirkes av saltholdighet.

Vanntetthet

Luft kan variere sterkt i temperatur innen en enkelt dag eller til og med sesongmessig. Men siden vann er så mye tettere enn luft og tar så lang tid å bytte temperatur, kan det ha mye mer en modererende effekt på landet rundt den, motvirker de store variasjonene som vanligvis er tilstede.

Varm og kald værstrøm

Som strømmer bærer varmt vann inn i kaldere områder, kommer varmen fra vannet inn i atmosfæren og skaper varmere, regnere vær. Disse kalles varme havstrømmer, men det er også kalde havstrømmer som tillater kaldere vann å strømme inn i varmere områder og redusere sjansen for nedbør. Gulfstrømmen er en av de mer kjente havstrømmene. Det bringer vann fra Mexicogolfen opp langs den østlige kysten av USA og helt inn i Nord-Atlanteren. Dette gir brorere og regnere vær til Storbritannia enn dets breddegrad vil normalt foreslå.

Inlandstemperaturer

Temperaturer langs kysten kan være forskjellige enn temperaturer flere miles innlandet. På mange steder er det kjøligere om dagen, men varmere om natten. Siden bare regioner nær havet vil oppleve fallfallet fra strømmer, er du mindre sannsynlig å oppleve effekten lenger innlandet du reiser.

El Nino og La Nina

El Nino er demping av store handelsvind i det sentrale og vestlige Stillehavet i julen, slik at varmt vann kommer inn i det østlige Stillehavet og øker overflatetrykket. Fiskeriet kan bli forstyrret når næringsrike nordlige kjølige strømmer er forskjøvet. La Nina har en kjøleeffekt og senker overflatetrykket. Effekten havstrømmene har på været ikke vurdert til 1960-tallet. Informasjon hentet fra leire langs havbunnen, kombinert med komplisert datamodellering, begynte å gi forskere en bedre ide om hvordan havstrømmer og vær samhandler med hverandre.