Egenskaper for latere jordarter

  Laterittisk jord forekommer året rundt på grunn av sesongvariasjoner i tropisk temperatur og fuktighet. Farge på jorda indikerer jordens fruktbarhet. Røde jordarter indikerer oksidasjon og laterisering av jorda på grunn av for mye vann.

Miljø

Fuktige tropiske og subtropiske miljøer oppmuntrer til rask nedbrytning av bergarter, samt nedbrytning av nesten alle mineraler. Den resulterende jorda er lateritt, noe som betyr 'murstein-lignende'. Vanligvis er en rødaktig farge fra lekt jernoksid, lateritt brukt til byggemateriale i tropiske områder.

Jord

Til tross for en typisk tett vegetasjon, går lite nedbrytt plantemateriale (humus) i jorda på grunn av det raske forfallet. Lateritter har derfor ikke en O-horisont (det organiske laget, også kjent som humus).

A-horisonten (overflod) mister de fleste av sine fine jordpartikler sammen med de fleste mineraler og baser, med unntak av jern og aluminiumforbindelser, som er uoppløselige. Den resulterende porøse overflaten er rødaktig med grov tekstur. I motsetning er B-horisonten (undergrunnen) sterkt konsentrert med oppløste mineraler.

Vegetation

Planter i tropiske skoger absorberer raskt de løselige næringsstoffene som frigjøres ved forvitring. Til slutt kommer næringsstoffene tilbake til jorden, bare for å bli reabsorbert av planter. Denne raske syklingen av næringsstoffer forhindrer at basene løsner helt, slik at jorden blir litt sur.

Fjerning av vegetasjonen gjør det mulig å utføre fullstendig utvasking av baser, noe som resulterer i lateritter (skorster av jern og aluminiumforbindelser), samt økt erosjon av overjordet.

Avskoging

Den omfattende fjerningen av overflatevegetasjon (avskoging) fører til endringer i det tropiske mikroklimaet og jordutviklingsprosessen. Med vegetasjonen fjernet, blir et frodig landskap et mursteinhardt lag som er ugjennomtrengelig for vann, kalt lateritt.

I regntiden er vann stående over hardpanen, hindrer vekst av trær og annen vegetasjon. Under tørrperioden bakker varmen fra solen bak laget til en hard skorpe som forhindrer rottretning og hemmer plantenvekst; Men mange arter av palmer og noen gresser tåler disse ekstreme jordforholdene.

Jord Horizons

Jord Horisonter beskriver de spesifikke lagene av jord som løper parallelt med jordoverflaten. Lagene over og under jordoverflaten har forskjellige fysiske egenskaper. 'O' i O Horizon står for 'organisk' og består av laget også kjent som humus. A-horisonten er det øverste laget av jord eller overflod. Vanligvis referert til som jordjord består B-horisonten av jordlag som inneholder lekkede konsentrasjoner av mineraler (jern eller aluminium) eller dekomponerende organisk materiale.