Fakta om Big Dipper

 

Identifikasjon

De syv stjernene som komponerer Big Dipper, som ser ut som en gigantisk slyngel på himmelen, er alle lyse nok til å skille seg ut, noe som gjør at Dipper kan gjenkjennes selv ved et øyeblikk. Tre stjerner danner håndtaket og 'festes' til de fire som danner den rektangulære bolle på Dipper. Asterismen er en del av en mye større konstellasjon som representerer en bjørn, med Dipperhåndtaket på stedet der bjørnens hale er (selv om det gir en langt lengre hale enn noen jordisk bruin besitter).

Pointers

De to stjernene i enden av bollen lengst bort fra håndtaket er Dubhe og Merak, også kjent som 'Pointers.' Ved å følge en rett linje fra den nederste stjernen i bollen av de to, Merak, gjennom Dubhe kommer du til en litt lys stjerne som heter Polaris, Polstjernen. Polaris er nesten akkurat på den delen av himlene der en linje rett opp fra Jordens nordpol skulle krysse. Av denne grunn ser Polaris ut til forbli stasjonær når jorden roterer - en bevegelse som gjør stjernene alle til å bevege seg i himmelen. På grunn av jordens rotasjon, ser Big Dipper ut til å sirkle Polaris, noe som gjør en full revolusjon rundt stjernen per dag.

Størrelse

Dubhe er en gigantisk gul stjerne som ligger 105 lysår fra jorden, meg aning at dets lys trenger 105 år for å nå øynene dine, reiser med en hastighet på ca 186 000 miles per sekund. Dubhe er 105 ganger lysere enn vår egen Sun, ifølge Starry Skies nettside. Markørens følgesvenn Merak er 33 ganger lysere enn Solen, som ligger i en avstand på 60 lysår unna.

Betydning

Stargazere kan bruke Big Dipper til å finne andre fremtredende stjerner og konstellasjoner. Ved å følge en imaginær bue fra håndtaket og ut på en sti gjennom nattehimmelen, vil du finne den krysser Arcturus, en veldig lys stjerne i Bootes konstellasjonen. Fortsetter langs denne buen møter du Spica, en lysende stjerne i Virgo the Virgin. Ved å bruke de andre to stjernene i skålen på Dipper og tegne en linje fra toppen en gjennom bunnen, kommer du til Regulus, en lys stjerne i Leo the Lion. Den imaginære linjen som du trekker gjennom de to øverste stjernene i bollen ut fra håndtaket, fører deg til Capella i Auriga Chariot Driver.

Hest og Rytter

Håndtaket til Big Dipper inneholder tre stjerner, med den midterste av særlig interesse. Den midterste stjernen er Mizar, en del av et flerstjernesystem der stjerner omgir hverandre. Mizar har en partnerstjerne kalt Alcor som du kan skille fra Mizar med det blotte øye hvis du har god syn. Ifølge Astropix.com er Mizar og Alcor kallenavnet Hest og Rytter. Du trenger ikke å være en astronom for å plukke Big Dipper ut av nattehimmelen på den nordlige halvkule. Big Dipper er en 'asterisme', et band med syv stjerner som sammen danner et kjent mønster. The Big Dipper er ikke en konstellasjon for seg selv, men er en del av Ursa Major, The Great Bear. The Big Dipper er like nyttig et verktøy for å finne andre stjerner og konstellasjoner på himmelen, som nesten virker som et tegn som kan peke på forskjellige stjernespekter.