Hvorfor er huden lettere på hender?

 

Hud

Huden, eller epidermis, har fire til fem lag. Fra dyp til overfladisk er disse lagene stratum basale, stratum spinosum, stratum granulosum, stratum lucidum og stratum corneum. Stratum corneum er bare funnet i tykk hud, som det som dekker føttene på føttene og håndflatene.

Melanocytter

Melanocytter finnes i stratum basalen av epidermis. De produserer melanin som respons på genetiske faktorer og miljøfaktorer, som eksponering for ultrafiolett (UV) stråling.

Melanin

Melanin bryter ut fra melanocytter som små granuler av pigment. Granulene absorberes av epidermale keratinocytter. Disse hudcellene lokaliserer deretter pigmentgranulene slik at de skjermer cellens kjerne, og beskytter DNA mot UV-stråling.

Karoten

Karoten er et gulaktig pigment som finnes i grønnsaker og eggeplommer. En diett rik på karoten resulterer i akkumulering av gul pigment i stratum corneum, hvor huden er tykkeste. Korn og ringer har en tendens til å være gul i fargen.

Morsomme fakta Mørkehudede mennesker og lyshudede personer har samme antall melanocytter, men mørkhudede mennesker produserer større mengder melanin. Dessuten har melanin produsert i lyshudede mennesker en tendens til å bryte ned raskere enn i mørkhudede mennesker. Hudpigmentering påvirkes i stor grad av en svart / brun substans kalt melanin. Karoten, som er gul, er et annet pigment som påvirker hudfarge - spesielt hvor huden er tykk, som håndflatene.