Hvordan er hydrogensulfid generert?

 

Søt naturgass

Brensulfid er en vanlig forurensning i naturgass (f.eks. metan, etan, propan) forekomster som finnes i jordens skorpe. Dersom naturgass har en konsentrasjon på H2S over 5,7 mg per kubikkmeter, kalles den 'sur gass'. Selv om den formelt kalles Girdler-prosessen, blir det ofte kalt 'søting' ved fjerning av H2S fra surt gas. Først blir surgassen boblet gjennom en løsning av monoetanolamin (MEA) og dietanolamin (DEA). Disse to aminoppløsningsmidlene løser H2S-dampen, separerer den fra gassformige fossile brenselmolekyler. De H2S-rike løsningsmidlene blir deretter sendt til et annet kammer og kokt for å frigjøre H2S for en samling.

Sulfatreduserende Bakterier

I naturen produseres hydrogensulfidmolekylet av proteobakterier av ordrene Desulfobacterales, Desulfovibrionales og Syntrophobacterales. Under lavt oksygenforhold vil organellene av disse bakteriene bruke sulfat (SO4) molekyler som oksidasjonsmidler for cellulose åndedrettsvern. Bruk av sulfatmolekyler på denne måten reduserer dem til sulfidjoner (S2-), som deretter kombinerer med hydrogen for å danne hydrogensulfid. Disse H2S-molekylene slippes ut i miljøet som cellulær metabolisk avfall.

Laboratoriepreparater: Metallsulfider og syre

For å produsere en liten mengde hydrogensulfid til bruk i laboratoriet, vil kjemikere typisk blande noen gram granulær jernsulfid eller sinksulfid med sterk syre (f.eks. saltsyre, salpetersyre) og forsiktig oppvarm blandingen i et forseglet glassutstyr. Den genererte gassen bobles deretter gjennom vannet i en Kipp-generator, hvor den kan lagres og slippes ut i målte mengder.

Geotermisk

Vulkanutbrudd er også en beryktet kilde til hydrogensulfidforurensning i atmosfæren. Når smeltet elementært svovel oppvarmes over 450 ° C, dannes hydrogensulfid som hydrogengass eller hydrokarboner bobler opp gjennom væsken. På grunn av ekstreme temperaturer (og overflod av svovel) inne i jordens mantel, er denne reaksjonen en sannsynlig mekanisme for dannelse av hydrogensulfid i magma.

Utilsiktet

Visse vanlige husholdningsrengjøringsprodukter inneholder en klasse av Kjemikalier som kalles organofosfater. Hvis disse produktene blandes med blekemiddel (også en populær rengjøringsmiddel), kan en giftig (om ikke dødelig) mengde hydrogensulfid genereres. Derfor er produsenter av organofosfatbaserte rengjøringsmidler pålagt ved lov å inkludere advarsler om ved et uhell kombinere produktet med blekemiddelbaserte rengjøringsmidler. Beryktet for sin fortellende 'råtne egg' lukt, er hydrogensulfid (H2S) ansvarlig for de ugudelige luktene av naturgassbrønner, vulkaner og noe dyr flatulens. Fra et kommersielt perspektiv er hydrogensulfid mest nyttig for sin rolle i produksjon av elementært svovel (S8). Vanligvis oppsamles hydrogensulfid enten ved å skille det fra naturgass eller høste det fra et industrielt kammer fylt med sulfatreduserende bakterier.