Strontium Fakta

 

Historie

Strontium var først forbundet med mineraler som ble sluppet nær Strontan, en skotsk landsby, på 1790-tallet. Undersøkere skjønte at strontitter, oppkalt etter landsbyen, var forskjellige fra andre mineraler funnet i blygruven. Sir Humphrey Davy kjemisk isolert og anerkjent strontium som et eget element i begynnelsen av 1800-tallet.

Alkalisk jord

Strontium er et medlem av alkaliske jordfamilien av elementer som besitter den andre kolonnen i periodisk tabell. Selv om det ikke er så sterkt reaksivt som alkalimetaller, reagerer strontium lett med luft og vann, og blir aldri funnet i ren tilstand. Strontium er kjemisk svært lik kalsium, et annet jordalkalimetall som danner lignende forbindelser. Strontium-90 Utgitt i radioaktivt nedfall fra atmosfæriske atomtester, strontium-90 er en radioaktiv isotop av strontium. Siden menneskekroppen metaboliserer strontium som det gjør kalsium, ble atomforsøk delvis forbudt på grunn av strontium-90. Radioaktivt strontium i beinene kan forårsake bein kreft og leukemi. Under kontrollerte forhold kan strontium-90 brukes til å behandle benkreft. Den samme strålingen som kan forårsake kreft kan drepe kreftceller.

Kommersielle bruksområder

Strontium legges til glass som brukes til å lage fargelevisjonsfotoblokk blokkerte røntgenbilder. Strontium hjelper produsenter til å lage støpegods av magnesium og aluminiumsdeler. Det er brukt som rødt fargestoffer for bluss og pyrotekniske skjermer. Noen tannkrem inneholder strontium fordi det kan lindre overfølsomhet i tennene.

Bone Growth

Mennesken kroppen gjenkjenner strontium på omtrent samme måte som kalsium. Noen studier har vist at den fremmer beindannelse og reduserer beinbruddrisiko forbundet med osteoporose. Et mykt, silvery metallisk element, strontium ligger i den andre gruppen i det periodiske bordet sammen med kalsium og magnesium. Det er moderat reaktivt kjemisk, som danner et gult oksid når det blir utsatt for luft. Dens kommersielle anvendelser omfatter å tjene som fargemiddel for fyrverkeri og glass. Når det tas inn, bruker den kroppen i beinformasjon, og erstatter kalsium. Radioaktivt strontium kan enten være farlig eller fordelaktig, avhengig av bruken.