Stiler av gamle greske kolonner

  Gamle greske kolonner hadde tre grunnleggende stilarter: Dorisk, Jonisk og Korintisk. Selv om den enkleste måten å fortelle forskjellen mellom kolonnen er, er å undersøke kapitlene (øverst i kolonnen), hadde stilene andre forskjeller i størrelse, form og funksjon. Du kan finne eksempler på gamle greske kolonner, ikke bare i gresk arkitektur, men også i romerske arkitektur samt amerikansk arkitektur av den greske gjenopplevelsesperioden (1818 til 1850).

Doric

Den doriske rekkefølgen var den enkleste stilen av kolonne i antikkens Hellas. Den består av en aksel (hovedstrukturen til kolonnen) som er 20-sidig i stedet for sylindrisk, fem og en halv ganger høyere enn den er bred. Doriske kolonner har en enkel hovedstad (dekorasjonen på toppen av kolonnen) bestående av et torg på toppen av en sirkel. Utviklet i det 7. århundre B.C. og populær i Sør-Italia ble den doriske rekkefølgen fremtredende i det 5. århundre B.C. for slike berømte bygninger som Parthenon, et tempel til de greske gudene i Athen. Til tross for sin enkelhet ser den doriske rekkefølgen seg solid og kraftig ut, og er dermed perfekt for kolonnene rundt store rektangulære bygninger som Parthenon.

Ionisk

Den ioniske rekkefølgen ble utviklet senere enn den doriske rekkefølgen, rundt 4. århundre BC, og var mer kompleks og dekorative. Joniske kolonner er høyere og tynnere enn doriske kolonner, med en høyde ni ganger bredden. I stedet for 20 sider hadde ioniske kolonner 24 fløyter (vertikale linjer fra topp til bunn) skåret inn i en sylindrisk aksel. Mens de doriske kolonner ikke hadde noen base, ble basene av ioniske kolonner skåret for å virke som en firkant toppet med en stabel med ringer. Den mest karakteristiske delen av den ioniske kolonnen er hovedstaden, som består av utskårne voluter (krøller, med utseendet på en rulle eller et rammes horn).

Korintisk

Den korintiske orden var den siste stilen til kolonner som skal utvikles - og de mest utsmykkede. I likhet med ioniske kolonner er korintiske kolonner høye, tynne og flettede, selv om deres høyde er 10 ganger bredden deres (i stedet for ni for ioniske kolonner). Hovedstadene er dekorert med utskårne acanthusblad, som hadde en viktig symbolsk betydning i det gamle Hellas: Acanthus-anlegget, en av de eldste i Middelhavet, symboliserte lang levetid eller utødelighet. Senere ble egenskaper av de joniske og korintiske stilene smeltet sammen i en fjerde type gresk kolonne, sammensatt rekkefølgen.