Hva gjør lysreflektere av speil?

 

Hva er lys?

Lys er bare en raske type energi. Vi snakker ofte om lys som reflekterer av speil, men i virkeligheten reflekterer lyset av alt. Se deg rundt i rommet du sitter på. Du kan se stoler, andre mennesker, kanskje noen malerier på veggen. Lys reflekterer av alle disse objektene. Når det reflekterte lyset kommer i øynene dine, oversetter hjernen det til bilder som du gjenkjenner som tingene rundt deg.

Hvor lett oversettes til bilder

For å forstå hvordan speil fungerer, må du først forstå hva som skjer når lys rammer et vanlig objekt. Lyset består av mange stråler eller bjelker, av energi. Vanligvis treffer mange lysstråler en gjenstand samtidig. Ved å trykke på objektet, reflekterer lysstrålene i forskjellige retninger. Når de reflekterte strålene treffer øynene våre, ser vi objektet de reflekterer av.

Hvordan speil fungerer

Et speil er en overflate som reflekterer lyset mer perfekt enn vanlige objekter. De fleste gjenstander reflekterer lyset i varierende vinkler. Dette kalles mer nøyaktig brytning, fordi lysstrålene bøyer når de treffer objektet og flytt av i varierende retninger lar oss se objektet de sprang av.

Når lysstråler treffer et speil, reflekteres de perfekt. De reflekterte strålene møtes derfor på et punkt. Dette fenomenet, som kalles konvergens, får oss til å se reflekterte bilder når lysstrålene treffer øynene våre.

Lys og flat speil

Når lys rammer et flatt speil, reflekteres det til øynene våre. Det reflekteres også til resten av kroppene våre. Det spretter ikke helt av hodet, øynene eller andre kroppsdeler som vender mot speilet. Strålene som brytes fra kroppene våre, treffer speilet i varierende vinkler og reflekteres helt tilbake. Dette fenomenet fører til at speilbilder vises bakover i våre øyne.

Lys og konvekse speil

Et konveks speil er buet utad. Fronterne til de fleste brilleglass er konvekse.

Konvekse speil reflekterer lyset bakover til et punkt bak speilet. Som et resultat er bildet du ser i speilet mindre enn objektet, og vises lenger unna enn det er.

Konkave speil

Konkave speil er buet innover. Ryggene til de fleste briller er konkav. Dette muliggjør større korreksjon av synsproblemer.

Konkave speil trekker lys inn i sine sentre. Når lyset reflekteres, gir det et bilde som er større enn det aktuelle objektet. Lys er ofte sagt å reflektere av speil og andre glatte overflater som overflaten av en innsjø. For å forstå hvordan dette virker, må du først forstå hvilket lys som er. Da kan du lett forstå hvorfor lys synes å reflektere av speil bedre enn andre overflater.