Hvordan beregne gjennomsnitt, middel og median

 

1.

Beregn gjennomsnittet av et sett med tall ved å legge til dem, og del deretter summen med antall tall du har ('n'). Dette kalles også 'aritmetisk gjennomsnitt'. For eksempel er det aritmetiske gjennomsnittet av {2,3,6} (2 + 3 + 6) / 3 = 4 (etter avrunding). < /p>

2.

Beregn det geometriske gjennomsnittet ved å multiplisere tallene i et sett sammen, og ta deretter den n-roten av produktet. En fordel med denne tilnærmingen er at den er mindre påvirket av ekstreme punkter enn det aritmetiske gjennomsnittet.

For settet {3,4,6,8,11} er det geometriske gjennomsnittet 6336 ^ 0.2 = 5,76 (etter avrunding). Her indikerer karmen [^] eksponering; 0,2 er gjensidig av n = 5.

3.

Beregn medianen ved å bestille tallene fra laveste til høyeste. Hvis n er merkelig, er medianen midtpunktet. Hvis n er jevn, finn de to midtpunktene og ta deres aritmetiske gjennomsnitt.

For eksempel er gjennomsnittet av {1,4,6,100} (4 + 6) / 2 = 5. Merk at 100 har ikke stor innflytelse på medianen.

Tips og advarsler

  • Det geometriske gjennomsnittet er nyttig for tall som viser eksponensiell vekst, for eksempel inflasjon og befolkning, og er derfor nyttig i økonomi og biologi.
  • Medianen er nyttig for sett med tall med store utestengere som du ikke vil maske den mer vanlige opplevelsen --- for eksempel kan du
  • En annen konvensjon for medianen av et jevnt antall sett elementer er å ta den 'nedre medianen' eller den nedre av de to midterstallene .
  • Hvis du måtte beskrive et sett med tall med bare ett nummer, bruker du sannsynligvis gjennomsnittet. Men det er noen variasjoner av gjennomsnittet du kan bruke som passer bedre til noen sett med tall enn andre, og vil male en bedre bilde av dataene for hånden.