Reglene for å lage en kakediagram

 

Bruk av proporsjoner

I motsetning til andre diagrammer, for eksempel et linjediagram eller linjediagram, er kakediagrammet avhengig av prosentandeler i stedet for rådata. Du må konvertere dataene til prosenter for et kakediagram. Del beløpet for hver kategori av totalverdien. For eksempel, hvis du lager et kakediagram over antall studenter som har hovedfag i de ulike avdelingene, må du konvertere antall studenter til prosentandelen av studentene. Hvis det var 1000 totalt studenter og 400 mestere i naturvitenskap, del 400 med 1000 og få 40 prosent som prosentandelen som brukes i kakediagrammet.

Bestem skivestørrelse

Hver kategori får et stykke av kakediagrammet proporsjonalt med andelen av hele. Hvis du oppretter kakediagrammet for hånd, må du avgjøre hvor mange grader av sirkelen hver skive er. Siden sirkelen har 360 grader, multipliserer prosentandelen for hver kategori med 360 for å avgjøre hvor stort det er å lage hvert stykke. For eksempel, multipliser 40 prosent ved 360 grader for å få 144 grader for snittet av kakediagrammet for vitenskapens hovedmenn.

Tegne grafen

Bruk et kompass for å tegne sirkelen. Deretter tegner du en linje fra toppen av sirkelen til sirkelens senter. Dette vil være utgangspunktet for det første stykket. Bruk en grader for å måle grader for det første stykket og deretter tegne en linje for å legge inn skiven. For vitenskapsavdelingen skive, må du måle 144 grader fra linjen og deretter lukke skiven. Du ville starte neste stykke fra den linjen.

Merking av grafen

Pass på at du merker kaken din tydelig. Over diagrammet er det nødvendig å ha en tittel som forklarer hvilke data du representerer. For hver skive kan du enten merke skiven eller bruke farger eller teksturer for de forskjellige skivene, slik at alle som ser på diagrammet, forstår dataene som vises. Hvis du fargelegger eller bruker teksturer, må du sørge for at du inkluderer en nøkkel som forklarer hva hver farge eller tekstur betyr.

Bruksområder for kakediagrammer

Kakediagrammer er nyttige i en rekke ulike bransjer og til personlig bruk . Regjeringer og bedrifter må spore sine inntektskilder, samt prosentandelen av utgifter som ulike kategorier tar opp. Forskere måler sammensetningen av vann, jord og luft i prosentandel. Folk bryter ned sine utgifter etter kategorier for å bestemme hvor de bruker pengene sine og hvordan de kan spare mer. Kakediagrammer er et middel til å visualisere prosenter og data. De er forskjellige enn andre typer grafer på grunn av det sirkulære utseendet og bruken av prosenter i stedet for rå data. Siden grafen er forskjellig, er det noen spesifikke trinn som må tas for å forberede dataene og lage grafen.