Beskrivelse av en digital PH Meter

 

pH

pH er et mål for konsentrasjonen av hydroniumioner (H3O +) som dannes i oppløsning fra positivt ladede hydrogenioner. Jo høyere konsentrasjonen av disse ionene jo mer sur løsningen. PH-skalaen er logaritmisk, slik at en liten verdiendring representerer en stor variasjon i ionekonsentrasjon.

Sonde

pH-meters sonde er et glassrør som inneholder to elektroder. En er en referansecelle og Andre er den reaktive cellen som påvirkes av det ytre miljøet gjennom den tynne glassveggen. Referansecellen gir en kontrollmekanisme ved å overvåke det elektriske potensialet til løsningen som måles.

Reaktiv Cell

Den reaksjonelle cellen virker hovedsakelig som et batteri. Halvparten av galvanic cellen er plassert på innsiden av glassrøret som inneholder en elektrolytisk løsning. Den andre halvdelen av cellen er dannet på utsiden av røret hvor løsningen som måles, reagerer med en elektrolytisk gel En potensiell forskjell utvikler seg ved elektroden i cellen på grunn av virkningen av hydroniumioner på utsiden av det tynne glassrøret. Ingen ioner overfører faktisk gjennom glasset, men de to halvdelene av cellen er nær nok til at reaktoren på utsiden av røret skaper en motsatt reaksjon på innsiden. Måleren overvåker den potensielle forskjellen mellom den reaktive cellen og referansecellen.

Elektronikk

Spenningen som den reaktive cellen utvikler, er direkte proporsjonal med ionkoncentrasjonens logaritme i løsningen som måles, og er derfor en direkte måling av pH. De elektroniske kretsene i måleren fungerer som en sensitiv voltmeter med spenningen måleren leser skaleres for at displayet skal kunne leses direkte i pH i stedet for volt.

Nøyaktighet

En rekke faktorer kan påvirke målesonden s svar på eksterne løsninger og begrense nøyaktigheten til måleren. Av denne grunn kalibreres den vanligvis ved bruk av bufferløsninger med kjent pH før hver måling tas. Ved bruk av denne fremgangsmåten kan nøyaktigheter oppnås så høyt som 0,1 prosent i pH-målinger. PH av et stoff er et mål for sin hydrogenjonaktivitet som bestemmer om det er surt, nøytralt eller alkalisk. Digitale pH-målere måler og viser pH for væsker og halvfaststoffer. De bruker en sonde som reagerer med væsken som måles, intern elektronikk for å lese sondeutgangen, og et display for å presentere resultatet. Disse målene er mer pålitelige og nøyaktige enn å bruke teststrimler eller flytende reagenser.