Bruk av faktoranalyse

  Faktoranalyse er en statistisk metode for å studere prosesser --- psykologisk, matematisk, økonomisk --- hvor det ser ut til å være dusinvis eller til og med hundrevis av variabler som påvirker operasjonen. Ved å analysere og studere variablene statistisk, kan faktoranalyse skille ut noen kjernevariabler, kjent som faktorer, som styrer resten. Konsentrere seg om faktorene gjør analysen av prosessen mye enklere.

Analysere intelligens

Cornell University forsker Richard Darlington rapporterer at psykolog Charles Spearman oppfant faktoranalyse for å vise hvordan alle våre mentale evner --- fantasi, kreativitet, logikk, minne , matematisk evne og så videre --- ble kontrollert av en kjernevariabel som representerer vår viktige intelligens. Vitenskapen diskrediterte Spearmans spesielle teori --- men ikke hans statistiske tilnærming --- men andre forskere har fortsatt å arbeide for å redusere vår mentale operasjon til noen kjernefaktorer.

Psykologi

I 1986 sier Darlington, psykolog Amy Rubenstein undersøkte junior high school studenter om deres interesse for ting, for eksempel å prøve ny mat eller finne ut hvordan maskiner fungerer. Ved hjelp av faktoranalyse fant Rubenstein syv kjernefaktorer hun sa kan brukes til å beregne folks nivå av nysgjerrighet: Interesse i naturvitenskap, interesse for kunst, interesse for nye erfaringer, entusiasme for lesing, kjærlighet til læring, glede av problemløsning og lav interesse for penger.

Kjemi

Duke University-kjemikere Charles E. Reese og CH Lochm u0026 #xFC; ller say-faktoranalyse er verdifull for å finne ut de kontrollerende variablene i forskjellige kjemiske tester, som for eksempel det som gjør forskjellige mengder forskjellige løsninger, absorberer forskjellige mengder ultrafiolett lys. Et annet eksempel vil være forskere som prøver å finne de faktorene som påvirker hvordan forskjellige forbindelser i forskjellige løsninger reagerer i kromatografiske eksperimenter.

Økonomi

En artikkel i Southern Journal of Economics rapporterer at faktoranalyse har blitt brukt til å studere modernisering i India og prisanalyse i virksomheten, og å gjennomgå markedsundersøkelser av Midwestern meieriindustrien. Andre forskere har brukt faktoranalyse for å studere økende interesse for tech-aksjer i Japan og studenters holdninger til økonomisk utdanning.

Statsvitenskap

R.J. Rummel fra University of Hawaii sier at faktoranalyse er nyttig for å analysere de mange variablene i internasjonal konflikt og fredsskaping. Faktoranalyse kan for eksempel bidra til å gi mening om samspillet mellom variabler, som for eksempel ulike nasjoners forsvarsbudsjetter, deres forhold til USA, deres internasjonale handel og stabiliteten til de involverte regjeringer.