Hva forårsaker forvitring av en bue?

  En naturlig bue er en bergformasjon med et hull som går helt gjennom det. Erosjon og andre naturlige prosesser, som arbeider konsert eller individuelt, danner i utgangspunktet buen. Forvitring av en bu oppstår på grunn av ulike former for makroskopisk og mikroskopisk erosjon. Biologiske og kjemiske tiltak kan også værbue. Mange av de kreftene som forårsaker steinvætting, er også ansvarlige for bueformasjonen.

Mikroskopisk erosjon gjennom kjemisk eksfoliering

Snø, is eller sivende vann kan gjennomsyre en bue-stein, noe som resulterer i forvitring ved kjemisk peeling på en mikroskopisk Vann, vann eller tyngdekraft fjerner løsnede partikler av fjellet. Syrer i biologiske agenser kan også forårsake kjemisk forvitring.

Makroskopisk erosjon

En bue kan bli forvitret når brudd i buen s rock blir bredere og bryte av i store stykker, en prosess kjent som makroskopisk erosjon. Jordskjelv kan forårsake slike brudd og erosjon. Termisk eksfoliering er definert som makroskopiske brudd og brudd på grunn av temperatursvingninger. Vann eller tyngdekraft virker for å flytte de makroskopiske stykkene vekk fra bueens hovedmasse. Makroskopisk erosjon er også kjent som mekanisk forvitring.

Vind

Vind er en form for mikroskopisk erosjon. Intense vind kan ødelegge stein ved å plukke opp sandkorn og pounding dem mot fjellet, og dermed utjevne buenes overflate.

Vannstrøm

En konstant strøm av vann fra bekker og elver kan forårsake fysisk forvitring ved å kutte en bane inn i en bu Forskjellen og tilbaketrekningen av bølger og isbreer forårsaker også fysisk forvitring.

Biologisk forvitring

Naturlige bergbuer kan vær på grunn av plante- eller dyrevekst. Disse livsformer skiller ut sure organiske materialer som etser fjellet og planter vokse røtter som kan forårsake brudd i fjellet. Jernoksiderende bakterier kan også være bergarter på det mikroskopiske nivået.

Frys-Thaw Weathering

Kaldt klima med dager som svinger rundt frysepunktet for vann kan forårsake fryse- tine forvitring, der flytende vann strømmer s gjennom sprekker i stein og fryser om natten. Ekspansjonen av frysende vann tvinger bukkens berg fra hverandre, og makroskopiske stykker brytes av. Denne formen for fysisk forvitring kalles også frostkrossing eller fryse ekspansjon.

Varm klimafvikling

Fluktuerende temperaturer i svært varme klima kan forårsake peeling av en bue. Når stein oppvarmes (til relativt høye temperaturer) og avkjøles gjentatte ganger, oppstår fysisk forvitring.

Gravity

Permeable bergarter, som kalkstein, sandstein og kritt, tillater vann å passere gjennom dem. Når permeabel stein erodert av rennende vann, kan en bue som hviler på den falle på grunn av tyngdekraften alene.