Hvordan lage et magnetisk felt med elektrisitet

 

1.

Koble de bare enden av en ledning til et 9-volts batteri med elektrisk tape. Dette gjør i seg selv både strøm gjennom ledningen og et magnetfelt rundt ledningen.

2.

Kontroller at magnetfeltet er til stede ved å holde et kompass nær ledningen. Nålen bør avlede fra å peke til magnetisk nord når du beveger den nærmere ledningen, avhengig av hvordan du orienterer kompasset i forhold til ledningen.

3.

Bygg dette magnetfeltet på seg selv ved å coilere en strekning av ledningen rundt en stålbolt eller spiker. Magnetfeltet inne i spolen vil da bli rettet parallelt med spolenes akse, både inne i spolen og utsiden.

4.

Se om du kan hente papirklipp med spolen eller bolten i spolen. Hvis det er tilfelle, har du laget en elektromagnet.

5.

Fjern den ene enden av ledningen fra batteriet, og du vil se Papirklips faller av spolen og spikeren. Dette bekrefter at magneten er avhengig av elektrisitet for eksistensen.

Tips og advarsler

  • Magnetfeltet til spiral vrir magnetiske poler på atomnivå i spikens jern. Denne lille vridningen av mange molekyler gjør neglen veldig magnetisk, sammenlignet med spiralens magnetisme. Denne effekten forsterker spolens magnetfelt enormt.
  • Magnetisme og elektrisitet er nært beslektet. En magnet kan indusere elektrisk strøm og en elektrisk strøm induserer magnetisme. Når elektroner strømmer gjennom en ledning (elektrisitet), resulterer et magnetfelt, med feltlinjer som peker på en slik måte at de sirkulerer ledningen. Du kan overlappe dette feltet gjentatte ganger og i en retning ved å lage en spole, som kan brukes som en elektromagnet.