Livssyklus av en vaskulær plante

 

Haploid / Diploidfaser

Alle seksuelt reproducerende organismer, inkludert karplanter, har en livssyklus som involverer både en haploid og en diploid fase. Når en vaskulær plante er i diploidfasen, er det to sett med kromosomer i hver av plantens celler, en fra hver av plantens foreldre. Når en vaskulær plante er i haploidfasen, er det bare ett sett med kromosomer i hver av plantens celler. I planter kalles haploidfasen gametofyt og diploidfasen sporofyten.

Sporofyte

En multikellulær diploid sporofytegenerering oppstår i livscyklusen til alle karplanter. Siden planter har utviklet seg for land på land, har sporofytegenerasjonen blitt mer og mer dominerende. Som navnet antyder, er sporangi strukturer i sporofyten som produserer sporer som , i karplanter, dele mitotisk for å vokse og utvikle seg til en multicellulær haploid gametofyte.

Meiose

Meiosis er prosessen hvor en diploid sporofyte produserer en haploidspor. Celler i sporangien av sporofyte begynner prosessen med ett sett med kromosomer fra hver forelder. Under den første kjernefysiske delingen av meiosis, deles de homologe kromosomene sammen hverandre, noe som resulterer i to haploide celler. I den andre kjernefysiske divisjonen er søsterkroma Tid er delt, noe som resulterer i totalt fire sporer fra hver celle som gjennomgår meiose.

Gametofyte

Når spor av en vaskulær plante finner et miljø der vekst er mulig, vil det mitotisk splitte seg og utvikle seg til en multicellulær haploid gametopohyte. Hver celle i gametofyt inneholder bare ett sett med kromosomer, som kan komme fra mor eller far til karplanten. Gjennom mitose produserer gametofyten haploide gameter eller kjønnceller. En enkelt gametofyt kan produsere kun mannlige gameter, kun kvinnelige gameter, eller både mannlige og kvinnelige gameter.

Gjødsel

Gjødsel er en av to funksjoner som finnes i alle seksuelt reproducerende livssykluser. Gjødsel er definert som fusjon av to haploide gameter som danner en diploid zygote. De fleste karplanter stole på pollinering for befruktning av gameter. Når den mannlige spilleren, pollenkorn, når den kvinnelige gameten, stigmaen eller mikropilen, smelter de to haploide cellene til en diploid organisme. Den organismen kan da vokse og splitte seg gjennom mitose til den blir en moden diploid sporofyte. Vaskulære planter utvikler en vaskulær struktur for opptak og fordeling av vann og næringsstoffer til plantens celler. Vaskulære planter har tilpasset seg liv på land gjennom utviklingen av en voksartikkel for å hindre vanntap fra fordampning, lignin til strukturelt støtte celler, beskyttende vegger rundt sporer for å forhindre vanntap, røtter for forankring og absorpsjon av vann og næringsstoffer, stomata for gass bytte, og xylem og phloem å gjennomføre mat og vann gjennom hele anlegget.