Bruker for heliumgass

  Helium er det nest mest omfattende elementet i universet, overskredet bare av hydrogen. I motsetning til flyktig hydrogen, er den eneste følgesvenn i den første perioden med elementer, helium en inert gass og reagerer ikke lett med andre kjemikalier. Som en komponent i atomfusjonen som produserer energien i stjerner, er det viktig for vår eksistens. Gratis helium utgjør bare 0,0005 prosent av atmosfæren vår, men det er en lett ekstraheret bestanddel av naturgass.

Blimps og Toy Balloons

Blimps og leketøyballonger er ofte de første tingene som kommer til å tenke når vi tenker på helium. Mens heliumfylte leketøyballonger har mistet sin popularitet, har blimper blitt demotert fra transport og militære bruksområder til reklameområdet. Siden bruken av hydrogen i begynnelsen av det 20. århundre viste seg å være så farlig, er helium den valgfrie gassen for blimps og dirigibles, og selvfølgelig for leketøyballonger.

Skjermgass til buesveising

Helium er en av de inerte gassene som brukes i gassmetallbuesveising (GMAW) og gass tungstenbuesveising (GTAW) for å beskytte sveisepytten mot atmosfærisk forurensning. Forskjellige skjoldgasser påvirker hastigheten, kvaliteten og avsetningshastighetene til sveis og helium kan velges av disse grunner, selv om det er dyrere enn en annen, mer vanlig anvendt inertgass, argon.

Trykkluftfluid-raketter

Helium brukes til å presse innvendig av væskebrennstråler for å forhindre reaksjoner med det korrosive rakettbrennstoffet og som ullage medium (medium for å fylle ledig tomrom med brukt brensel). Saturn V-raketten, kjøretøyet til Apollo-oppdragene til månen, brukte 13 millioner kubikkfot helium for hver lansering. NASAs måne rakett Ares vil også bruke helium til å presse opp drivstofftankene og tvinge brensel inn i motoren.

Beskyttende atmosfære for halvlederfremstilling

Produsenter av optisk fiber og halvledere, som begge er avgjørende for utallige elektroniske enheter vi har kommet for å stole på, bruker helium som skjoldgass. Rensligheten av halvlederkrystaller og optisk fiber kan bli kompromittert av gasser og andre forurensninger i vår atmosfære, og helium er en effektiv og kostnadseffektiv måte å skjerme dem under produksjon.

Andre bruksområder

Helium brukes også i studien av superledere og andre kryogene materialer og i en oksygenblanding som en atmosfære for dykkere som arbeider under trykk. Det er også et viktig kjølemedium for kjernekraftreaktorer, brukes den som gass i supersoniske vind tunneler, og den brukes til å avkjøle magnetiske resonans imaging (MRI) maskiner.