Farer ved isopropylmyristat

  Isopropylmyristat er en organisk kombinasjon av isopropylalkohol og myristinsyre. Isopropylmyristat er en fettsyreforbindelse som brukes i kosmetikk som bindemiddel. Noen av de vanlige produktene som det brukes til, er fuktighetskrem, parfymer, deodoranter, badoljer og barberkrem. Den brukes også som en del av et alternativ for naturlig lusbehandling. Til tross for dets myriade bruk, er det fare forbundet med bruken.

Mulig kreftfremkallende

Når isopropylmyristat kommer i kontakt med stoffer som kalles dietanolamin eller trietanolamin, resulterer denne blandingen i dannelsen av en salpetersyre som kalles n-nitrosodietanolamin . Healthy Communications.com rapporterer at denne n-nitrosodietanolaminforbindelsen kan virke som et kreftfremkallende middel. Den kosmetiske industrien fastholder imidlertid at forbindelsen ikke er funnet i tilstrekkelige mengder for å være kreftfremkallende, og FDA har ikke vurdert eller bekreftet at isopropylmyristat er et kreftfremkallende middel. Likevel, de som engasjerer seg i langvarig bruk av kosmetikk laget av isopropylmyristat, bør være oppmerksomme på denne mulige fare for å avgjøre om de tror at kosmetikkene er trygge.

Hudproblemer

Mange fuktighetskremer bruker en kombinasjon av bensinatum og isopropylmyristat fordi petrolatum ikke absorberes lett i huden, mens isopropylmyristat er. Når disse to stoffene kombineres, kan produktene absorberes for dypt inn i huden, tette porene. Resultatet er at fuktighetskremer med isopropylmyristat kan kvele oksygenforsyningen inn i huden. Det uunngåelige resultatet er død hud, siden huden er berøvet dette viktige næringsstoffet.

Irritasjon

Isopropylmyristat forårsaker også andre uønskede problemer som kan bli farlige når de ikke er merket. Siden det primært brukes på huden, forårsaker det mild til alvorlig irritasjon i huden; men også på øynene og luftveiene. Når det brukes i kombinasjon med en hydrokortison i aktuelle preparater, kan isopropylmyristat føre til sprekker i huden, akne, betennelse i hårsekkene og svette.