Definisjon av kritisk tetthet

 

Universets form

Universets form er avhengig av tetthet av materie i universet. Nærmere bestemt er universets form utgitt av universets utadrettede ekspansjon mot tyngdekraftenes innadrettede tiltrekning.

Closed Universe

I et lukket univers er tettheten av saken over kritisk tetthet. Dette gir et univers som er formet som overflaten av en sfære. I et lukket univers, overveier gravitasjonsattraksjonen den utadvendte ekspansjonen, noe som resulterer i en eventuell sammenbrudd av universet betegnet Big Crunch.

Åpent univers

Hvis densiteten i universet er under kritisk tetthet, da er universet sagt å være åpent og danner en buet overflate som en sadel. I et åpent univers er gravitasjonssamarbeidet mellom materiepartikler utilstrekkelig til å stoppe universets utadgående ekspansjon, noe som fører til en eventuell spredning av materiale over et stadig økende område kalt Big Freeze.

Flat Universe

Hvis densiteten i universet er lik den kritiske tettheten, er universet flatt. Det er i dette universet at ekspansjonen opphører etter uendelig tid.

Forventning av universet

Mens formen, densiteten og til og med ekspansjonshastigheten ikke er fullstendig målt, anslår mange kosmologer at universet skal være nær kritisk tetthet. Kritisk tetthet er tetthet av materie i universet som trengs for å stoppe utvidelsen av universet på uendelig tid. I Big Bang Theory styrer den kritiske tettheten universets form og eventuelle skjebne.