Slik måler du tanntetthet

 

1. Skal forsiktig et tynt lag av vev fra undersiden av et blad.

2. Legg bladvevet på mikroskopet. lysbilde. Sett et par dråper vann over vevet, legg deretter dekselet på det.

3.

Sett mikroskopdiaflaget på scenen av lysmikroskopet og følg bladet vev under en forstørrelse på 400 ganger. Stomata vil være synlig blant epidermale cellene.

4.

Telle antall stomata innen 10 gitterfelt på dekselet. Du kan for eksempel finne 40 stomata i 10 rutekvoter.

5.

Beregn stomatal tetthet ved å dividere antall stomata du teller med 10 ganger området av 1 rutenettfirkant . For eksempel:

Stomataldensitet = Antall stomata / (10 x område av 1 rutenett)

Stomataldensitet = 40 / (10 x 0,36 kvadrat millimeter (mm ^ 2 )) = 11,1 stomata per mm ^ 2.

Tips og advarsler

  • Griddekslet ditt kan ha rutenett med forskjellige dimensjoner enn de som brukes i Eksempelberegninger. Rådfør deg med dokumentasjonen som fulgte med ditt grått deksel, for å være sikker.
  • Grønne planter må regulere strømmen av gasser og vann inn og ut av bladene sine. De gjør dette ved å åpne og lukke små hull i undersiden av bladene deres, kalt stomata. Ulike plantearter har forskjellig antall stomata pr. Arealområde - et nummer kjent som stomataldensitet - basert på deres spesifikke regulatoriske behov. Dessuten kan en enkelt plante justere dens stentetthet som respons på miljømessige forhold som gasspartialtrykk, temperatur og lys og vanntilgjengelighet. Det er relativt enkelt å bestemme stomataltettheten til et blad.