Bruk av DNA-teknologi i rettsmedisin

  Rettsmedisinske vitenskap innebærer bruk av vitenskapelige prosedyrer for å samle bevis knyttet til rettsforhold. Cellene i alle organismer inneholder deoksyribonukleinsyre (DNA), og DNA fra en hvilken som helst organisme er unik. Rettsmedisinske forskere har lært å samle og analysere DNA for å avgjøre hvilke organismer - mennesker og andre typer - var tilstede på en kriminalitet eller katastrofe. DNA kan brukes til å oppnå et antall spesifikke mål i rettsmedisinske undersøkelser.

Identifisere enkeltpersoner

Fordi hver persons DNA-sekvens er unik, kan den tilpasses ham som et fingeravtrykk. Ifølge den amerikanske regjeringen s Oak Ridge National Laboratory, rettsmedisinske forskere bruker DNA-bevis for å identifisere personer i straffesaker og faderskapssaker. DNA-bevis identifiserer ikke alltid en mistenkt eller en mann som barnets far; Noen ganger utrydder det rettslige beviset en mistenkt eller bestemmer at en mann ikke er faren til et barn. DNA-bevis kan også brukes til å identifisere ofre for katastrofer, som for eksempel naturkatastrofer eller terrorangrep.

Identifisering av dyr av dyr

Det er lover som styrer bevaring og jakt på truede arter. Hvis noen mistenkes for ulovlig fangst og transport av en truet art, kan rettsmedisinske forskere bruke DNA-analyse for å bekrefte eller utelukke om dyreprøven egentlig tilhører den beskyttede arten. Noen få hår eller hudceller fra dyret er tilstrekkelig til å gi nøyaktige testresultater, slik at en mistenkt dyrtransportør eller jeger ikke trenger å bli fanget med selve dyret.

Andre applikasjoner

DNA-bevis kan brukes til å identifisere en type bakterier eller parasitter som kan ha forårsaket en persons død. Denne informasjonen kan være nyttig i tilfelle medisinsk eller foreldrenes uaktsomhet. Opprinnelsen til dyre forbruksvarer som brennevin og kaviar kan verifiseres ved hjelp av DNA-analyse. Til slutt kan DNA-prøver hjelpe medisinske fagfolk til å finne gode donororgan-kamper for personer som krever organtransplantasjoner å overleve.