Historien om silketrykk

 

Origins

Silkscreen-utskrift har sin opprinnelse i tidlige utskrifter, tresnitt og blokker av kinesiske under Song-dynastiet (960 AD-1279 AD) og av japanskene i det 15. og 16. århundre, hvor stenciler var vanlig brukes på bomull og silke til klær og dekorative formål. Den silkescreening prosessen vi vet og pleier å gjøre er imidlertid generelt kreditert til engelske og amerikanske artister i begynnelsen av 1900-tallet.

Tidlige pionerer

Samuel Simon of Manchester, England, sies å ha tatt ut de første patenter relatert til den moderne prosessen med silketrykk i 1907. Ved å bruke silkeark og bomull som strekker seg over trerammer, plasserte Simon og William Morris enfarget, håndmalte stenciler på toppen av materialet for å skape et design. I 1914 tok John Pilsworth i USA ut et patent for flerfarget silketrykk. Kommersiell skjermutskrift ble veldig populær rundt tiden jeg fant i første verdenskrig; Det ble mest brukt til å skrive ut flagg og reklamebannere som ble plassert i mange butikker.

Teknikk

Under skjermsparingsprosessen skyves blekk gjennom en skjerm på det valgte materialet, som delvis er forseglet, enten gjennom manuelle midler eller ved en fotomekanisk prosess hvorved området som er ment å bli trykt mottar blekk. For hver farge som skal brukes, må en separat skjerm brukes med et annet område som er blokkert hver gang. Kunstnerne må da vente på at blekket tørker. Denne prosessen er noen ganger hjulpet sammen med bruk av en elektrisk vifte før de kan bruke den neste fargen.

Bruker

Silketrykk utskrift brukes til en rekke formål, både kunstnerisk og kommersiell. Kunstnere har brukt prosessen siden tidlig på 1930-tallet. Salgsfremmende materialer som plakater og klistremerker er vanligvis laget ved hjelp av silkscreen-prosessen på grunn av de relativt lave kostnadene som er involvert. Silke skjermer er generelt antatt å være mer kunstnerisk enn kommersiell utskrift, som de gjøres for det meste for hånd. Mange klær selskaper silketrykk produkter som T-skjorter, gensere og baseball caps. Utskriftsselskaper bruker ofte silkscreen-prosessen til å lage skilt og bannere for andre virksomheter.

Berømte artister

Popartister og skaperne av Op kunst i 1960- og 1970-tallet som Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Victor Vasarely og Robert Rauschenberg bidro til å gjøre skjerm utskrift til en ny kunstform som har holdt sin egen og med rette oppnådd et sted i samtidskunsthistorie. Silkscreen utskrift er fortsatt populær for nye kunstnere som arbeider i en rekke stiler. Silketrykk utskrift er en teknikk der kunstnere kan lage bilder på en rekke materialer ved å bruke en stencil og et vevet nett for å blokkere blekk. Denne typen utskrift har en historie fra det 15. århundre. Den brukes fortsatt av mennesker i dag, men med noen store forskjeller.