Har H2O-temperaturer påvirket vannets kokeevne?

 

Varmekapasitet

Vannets varmekapasitet (dvs. mengden termisk energi det tar for å øke temperaturen på vann med 1 grad) er 4,184 joules per gram grader Kelvin. Dette betyr at det tar 4,184 joules varmeenergi for å øke temperaturen på vannet i potten med 1 grad. Din stovetop kan bare levere varme i en begrenset hastighet, jo kaldere vannet er, desto lenger tid vil det ta for å bringe vannet til kokende temperatur.

Betraktninger

Alt annet er like, desto kaldere er vannet, Jo lengre det vil ta å koka. Den hastighet som vannet absorberer varmen, vil imidlertid redusere etter hvert som det varmes opp, siden temperaturen av varmestrømmen gjennom ledningen minker ettersom temperaturen på vannet nærmer seg ovnenes temperatur. Uansett, siden det kalde vannet starter ved lavere temperatur, vil det ta lenger tid å koke.

Høyde

Når trykket som utøves av den omgivende atmosfæren øker, tar det mer energi for vannmolekyler å unnslippe vannet og danner en damp. Følgelig avhenger temperaturen ved hvilket vann kokes. På høyere høyder er atmosfæretrykket lavere, så vannets kokepunkt er lavere. Forutsatt at du leverer varme i samme hastighet, vil det ta mindre tid for varmt eller kaldt vann å koke i høyere høyde. Kinetisk energi er bevegelsens energi. Temperatur måler den gjennomsnittlige kinetiske energien til molekyler i et stoff. Å øke temperaturen på vann i en krukke betyr økning av vannmolekylers kinetiske energi. Denne prosessen krever energi i form av varme.