Hvordan lage billige solceller

 

1.

Kutt kobberet blinker i halvt, og sett ett stykke til side. Sett det andre stykket direkte på den elektriske brenneren, og slå brenneren på så høy en innstilling som mulig.

2.

Se kobberet blinker forsiktig for tegn på oksydasjon, noe som vil manifesterer først som misfargninger i metallet, og til slutt et kremet svart belegg av kopperoksid.

3.

Kok det kobberoksidbelagte metallet i en halv time etter at brenneren har nådde toppvarmen og glødende varmt.

4.

Slå av brenneren og la metallet avkjøle seg til romtemperatur, noe som tar ca. 20 minutter. Det svarte belegget krympes langsommere enn metallet under det, noe som fører til at flakene av kobberoksid spretter ut.

5. Skru av det kjølte metallet forsiktig med såpe og vann for å fjerne De største flakene av kobberoksid klamrer seg fortsatt til det. Motstå trangen til å skrubbe hardere for å fjerne hver eneste flake, da det kan skade det delikate, røde kobberoksidlaget under det.

Bøy begge arkene av kobber blinker for å passe til den indre omkretsen av krukken og skyv dem inn. Pass på at det røde kopperoksidlaget av det behandlede kobber vender innover.

7.

Bland 2 ss. av salt til nok vann fra springen for å fylle krukken til bare omtrent en tommers kobberplate blir uberørt. Hør blandingen forsiktig, for å unngå at toppene på kobberplatene blir våte.

8.

Flytt solcellen i lys og konsistent sollys. Klem den positive ledningen fra multimeteret til den rene, ubehandlede kobberplaten, og den negative ledningen til den oksiderte kobberplaten. Måleren skal lese en liten solladning som kommer fra din hjemmelagde solcelle.

Tips og advarsler

  • For å øke spenningen gitt av din solcelle, prøv å bygge mer og koble dem i serie.
  • Hvis du vil eksperimentere med solenergi, men ikke vil (eller ikke har råd) til å kjøpe fabrikkbyggede solpaneler, har du alltid muligheten til å bygge din egen. Heldigvis kan du gjøre dette i ditt eget kjøkken med materialer fra din lokale maskinvarebutikk.
    Fabrikkfabrikkerte, høyeffektive solcellepaneler er laget av bearbeidet silisium. Ditt hjemmelagde panel, mens det er mindre effektivt, vil benytte den fotoelektriske effekten til å lade elektroner i et oksidert metall.