Grunnleggende struktur av cellen

 

Cell Membrane

Den mest grunnleggende funksjonen til cellen er å tillate levende organismer å skille deres indre miljø fra resten av verden. Barrieren mellom disse miljøene er plasmamembranen. Inne i plasmamembranen er væskeinnholdet i cellen kalt cytoplasma.

Prokaryotcellestruktur

Prokaryotiske celler mangler de indre membranbundne strukturer som finnes i eukaryoter, i stedet utfører mange av deres metabolske funksjoner i plasmamembranen. Prokaryoter mangler en kjerne, i stedet lagrer deres DNA i en region av cellen som kalles nukleolus. Selv om det ikke er en definerende egenskap, har de fleste prokaryoter en cellevegg som omgir hele cellen.

Eukaryotcellestruktur

Eukaryotiske celler har spesialiserte membranbundne strukturer for å organisere cellens innhold og utføre cellulær aktivitet. Disse organeller inkluderer kjernen der DNA lagres, mitokondrier hvor mye av cellulær respirasjon oppstår og kloroplaster som utfører fotosyntese i planter og alger. Noen eukaryoter som planter og alger har en cellevegg som omfatter cellen, men mange, som for eksempel dyr, gjør det ikke. Celler kan deles i henhold til deres struktur i prokaryoter og eukaryoter. De prokaryote cellene er de enkleste og finnes i bakterier og arkeere. Planter, dyr og sopp har eukaryote celler, som har spesialiserte strukturer for å utføre cellulær prosess.