Slik beregner du pH for bufferløsninger

 

Beregn pH for syrebufferløsninger

1.

Multipliser volumet (i liter) av den svake syren med konsentrasjonen (i mol / liter). Dette gir deg det totale antall syre molekyler som vil være i den endelige bufferløsningen.

2.

Bruk skalaen til å veie konjugatbasen som du vil bruke til å lage buffer. Ta opp massen i gram.

Del denne massen med molarvekten (i gram per mol) av saltet for å bestemme det totale antallet mol som prøven inneholder.

/p>

4.

Se opp dissociationskonstanten (Ka) for den svake syren. Se ressurs-delen nedenfor for en kobling til en omfattende liste over Ka-verdier.

5.

Legg volumet av svak syre (i liter) til vannets volum i som du planlegger å oppløse det konjugerte basesaltet (i liter). Denne verdien representerer det endelige volumet av bufferløsningen.

6.

Del antall mol svak syre molekyl (fra trinn 1) etter totalvolumet av bufferoppløsningen ( fra trinn 5). Dette gir deg [HA] konsentrasjonen av den svake syren i bufferen.

7.

Del antallet mol av konjugatbaserte saltmolekyler (fra trinn 3) av Totalt volum av bufferløsningen (fra trinn 5). Dette gir deg [A-] konsentrasjonen av konjugatbasen i bufferen.

8.

Bruk kalkulatoren til å bestemme standardlogaritmen (dvs. logg 10) av svak syre dissociationskonstant (fra trinn 4). Multipliser resultatet med -1 for å få verdien av 'pKa.'

9.

Del verdien av [A- ] (fra trinn 7) med verdien av [HA] (fra trinn 6).

10.

Bruk kalkulatoren til å bestemme standardlogaritmen for resultatet fra trinn 9.

Legg sammen resultatene fra trinn 8 og 10 for å beregne bufferoppløsnings pH.

Beregn pH for Basic (Alkaline) Buffer Løsninger

1.

Multipliser volumet (i liter) av den svake basen med konsentrasjonen (i mol / liter). Dette gir deg det totale antall basemolekyler som vil bli i den endelige bufferløsningen.

Bruk skalaen til å veie konjugatsyresaltet som du vil bruke til å lage bufferen. Legg inn massen i gram.

3.

Del denne massen med molarveien (i gram per mol) av saltet for å bestemme totalt antall mol som prøven inneholder.

4.

Se opp dissociationskonstanten (Kb) for den svake basen. Se ressurs-delen nedenfor for en kobling til en omfattende liste over Kb-verdier.

5.

Legg volumet av den svake basen (i liter) til vannets volum i som du planlegger å oppløse konjugatsyresaltet (i liter). Denne verdien representerer det endelige volumet av bufferløsningen.

6.

Del antall mol svakt basemolekyl (fra Seksjon 2, trinn 1) av totalvolumet av bufferløsning (fra Seksjon 2, trinn 5). Dette gir deg [BOH] konsentrasjonen av den svake basen i bufferen.

7.

Del antallet mol av konjugerte syre saltmolekyler (fra Seksjon 2, Trinn 3 ) etter totalvolumet av bufferløsningen (fra avsnitt 2, trinn 5). Dette gir deg [B +] konsentrasjonen av konjugatsyren i bufferen.

8.

Bruk kalkulatoren til å bestemme standardlogaritmen (dvs. logg 10) av de svake basenes dissosiasjonskonstant (fra del 2, trinn 4). Multipliser resultatet med -1 for å få verdien av 'pKb.'

9.

Del verdien av [ B +] (fra § 2, trinn 7) med verdien av [BOH] (fra seksjon 2, trinn 6).

10.

Bruk kalkulatoren til å bestemme standard logaritmen Resultatet fra Seksjon 2, trinn 9.

11.

Legg sammen resultatene fra trinn 8 og 10 for å beregne bufferens pOH.

12.

Trekk pOH fra 14 for å bestemme buffertoppløsnings pH.

En buffer er en vandig løsning designet for å opprettholde en konstant pH, selv når den utsettes for små mengder syrer eller baser. Hvorvidt sur (pH 7) eller basisk (pH> 7), en bufferløsning består av en svak syre eller base blandet med henholdsvis saltet av dets konjugatbase eller syre. For å beregne den spesifikke pH for en gitt buffer, må du bruke Henderson-Hasselbalch-ligningen for sure buffere: 'pH = pKa + log10 ([A -] / [HA])', hvor Ka er 'dissosiasjonskonstanten' for den svake syren, [A-] er konsentrasjonen av konjugatbase og [HA] er konsentrasjonen av den svake syren.

For grunnleggende (aka alkaliske) buffere er Henderson-Hasselbach-ligningen 'pH = 14 - (pKb + log10 ([B +] / [BOH]))', hvor Kb er 'dissosiasjonskonstanten 'For den svake basen er [B +] konsentrasjonen av konjugatsyre og [BOH] er konsentrasjonen av den svake basen.