Om DC-kretser

 

Funksjon

Materialer varierer i hvor lett de tillater elektroner å flyte. Hvis strømmen flyter lett, er stoffet kjent som en leder. Metaller gjør store ledere, derfor brukes aluminium og kobber i elektrisk kraftdistribusjon. Saltvann er en annen effektiv leder. Siden menneskene hovedsakelig består av saltvann, er folk ledere. Isolatorer som glass eller gummi har deres elektroner låst opp, slik at strømmen ikke strømmer lett gjennom dem. Andre stoffer som dopet silisium er selektive slik at strømmen kan strømme. Dette er halvledere. Strøm kan også hoppe gjennom et vakuum som Det gjøres i et TV-bilderør.

Funksjoner

Når en elektrisk bane er ferdig, kalles den en krets. Når en strøm av elektroner starter, vil den bevege seg fra overskudd til underskudd - negativ ladning som strømmer til positiv Når elektroner flyter i en retning, er dette fenomenet kalt likestrøm eller DC. Det vanligste eksempelet på en DC-kilde er et batteri som har både en positiv pol og en negativ pol.

Funksjoner

Elektrisk effekt måles i watt, som er et produkt av strømstyrke ganger spenning. For å bære strøm over lang avstand, jo høyere spenning, desto mindre strøm går tapt langs linjen. For store vannkraftprosjekter, høyspennings likestrøm, eller HVDC, brukes til å overføre strøm til popu lasjon sentre hvor den brukes. I byene er denne HVDC konvertert til vekselstrøm eller AC. Den første kommersielt distribuerte elektrisiteten ble skapt av Thomas Edison, som brukte DC. Imidlertid vant et konkurrerende system av AC-distribusjon utviklet av Nikola Tesla og George Westinghouse til slutt ut. Sammenlignet med likestrøm, er det lettere å gå ned vekselstrøm gjennom en rekke transformatorer i en by mottaksstasjon, distribusjonsstasjon og kraftpoler.

Effekter

Likestrøm er den primære strømkilden til de fleste elektroniske enheter Det er derfor mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og lignende benytter likriktere, de svarte blokkene som plugger inn i hjemmet og kontoret. Disse såkalte 'veggvorter' veksler vekselstrøm inn i likestrømmen som disse enhetene trenger å fungere.

Effekter

En annen vanlig urban applikasjon av likestrøm er den tredje skinnen som driver tunnelbanelinjer.
En voksende kilde til DC-generasjon er bruk av solcellepaneler. Den DC som genereres av silisiumhalvlederne må konverteres til AC før de blir matet inn i et hjemmekraftanlegg. Hvis du alltid har lurt på hvilken likestrøm (DC) egentlig er, er det en kort introduksjon. Hvert atom har en positivt ladet kjerne rundt hvilke elektroner, som er negativt ladede partikler, roterer. Når det er en stor nok potensiell forskjell i ladning, begynner elektroner å flyte fra ett atom til et annet, et fenomen som vi kaller elektrisitet.