Hva er forskjellen i organisk materie Soil u0026 Top Soil?

 

Origins

Organiske materielle jordformer danner seg fra partiell nedbrytning av plantematerialer. Disse jordene er vanlige i våtmarker, hvor det ikke er nok oksygen for de mikrobielle samfunnene å dekomponere organiske materialer. Høyeste jord er dannet gjennom forvitring av bergarter og mineraler.

Bulk Density

Bulktetthet er et mål på massen av et gitt volum jord. Organiske jordarter har ofte lavere bulkdensiteter i forhold til de øverste jordene. Toppjord har massetetthetsverdier som spenner fra omtrent 1 til 2 g per kubikkcentimeter. Organiske jordarter er ofte mye lavere - så lite som 0,2 g per kubikkcentimeter.

Vannretensjon

Evnen til en jord å holde vann er direkte relatert til dens bulkdensitet. På grunn av deres porevolum har organiske jordarter en lavere masse pr. Kubikkcentimeter enn mineralsk jord. Porrplassen gir organiske jordarter en høyere vannretensjonskapasitet.

Næringsstoffer

Fordi organiske jordsmonn stammer fra levende biomasse, har de høyere næringsstoffer i forhold til mineraljord. Men i naturlige systemer er næringsstoffene i de organiske jordene ofte utilgjengelige for planter fordi materialet ikke har spalt helt ned. Selv om næringsstoffinnholdet i mineraljord er lavere, er det mer tilgjengelig for planter. Organiske jordsmonter solgt til hjemmet hager er vanligvis tørket og næringsstoffene er mer tilgjengelige for plantene.

Stabilitet

Den lave volumtettheten og høy prosentandel av porevolum forbundet med organiske jordarter gir en redusert fysisk stabilitet for planter sammenlignet med jord Fordi toppjord består av værbestemt berg og har en mer definitiv fysisk struktur, støtter den bedre rotssystemer og vekten av karplanter. Organisk materiale jord og topp jord varierer i sine fysiske og kjemiske egenskaper. Disse forskjellene stammer fra de forskjellige prosessene som danner jorda. Som navnet antyder, kommer organiske jordsmonn fra organisk materiale, mens toppjord består av mineralske materialer.