Slik bruker du en Photo Enlarger

 

Instruksjoner

1.

Sett opp arbeidsområdet ditt. Hvis du ikke har tilgang til et mørkrom, setter du opp et provisorisk mørkestue på et bad, et skap eller et annet område hvor sollys og lys fra andre rom er helt mørkt ut. En fotolinker bruker en sikkerhetslys (et rødt eller gult lys som ikke aktiverer fotofølsomme materialer i fotopapiret) og er det eneste lyset som skal brukes når papiret blir utsatt. Fargefotografier må skrives ut i totalt mørke.

2.

Bland de utviklende kjemikaliene i henhold til retningene. Det vil være fire skuffer --- utvikler, stopp bad, fixer og vann for å skylle kjemikaliene fra papiret. Hell kjemikaliene i skuffene og ha fotografisk papir klar. Fotopapir bør holdes vedlagt i emballasjen til like før bruk, da lyseksponering aktiverer papiret og gjør det ubrukelig.

3.

Kontroller at objektivet er riktig plassert i enlargerens hode. Still objektivåpningen til f8 ved å justere ringen. Slå på enlarger-lampen og løft eller senk hodene på enlargeren ved hjelp av knappen eller spaken til høyre for kolonnen. Juster fokusknappen etter behov for å skarpere kantene på lyset som projiseres på enlargerbunnen. Hvis du bruker 8-i-10-tommers fotopapir, fokuserer du lysrektangelet slik at kantene er skarpe og faller innenfor de ønskede parametrene på utvidelsesstallen.

4.

Når du har valgt det negative du ønsker å utvikle, legg det i den negative bæreren, slik at den skinnende emulsjonssiden vender opp og bildet er sentrert i bærerammen. Legg et stykke skriverpapir eller annet vanlig hvitt papir i stabelen, og gjør ytterligere justeringer for å fokusere bildet etter behov med fokuseringsknappen.

5.

Slå av forsterkerlyset . Still inn tidtakeren og blenderåpningen; Disse innstillingene kan bestemmes ved hjelp av teststrimmelen (se Ressurser i slutten av denne artikkelen for informasjon om hvordan du oppretter en). Sett inn filteret, hvis du bruker en, på plass i svinghodet og lukk metallklaffen for å unngå lekkasje av lys. (Se Ressurser for en nyttig e-Hvordan instruksjonsvideo om bruk av filtre).

6. Legg et stykke fotografisk papir i easel med den glatte emulsjonssiden oppover. Slå timeren på for å utsette papiret, og overfør det til din utviklingsstasjon for å behandle kjemikaliene (se Ressurser for informasjon om kjemisk behandling).

Tips og advarsler

  • Utvikle et kontaktark som en guide før du velger hvilken negativ som skal forstørres. Ordne negativene fra en enkelt filmrulle direkte på toppen av fotografiet. Du kan ønske å dekke negativene med et stykke glass slik at de ligger flatt, så utsett i 8 til 10 sekunder, justering av eksponeringstiden i henhold til lyset eller mørket på negativene. Utvikle en teststrimmel før du skriver ut. Se artikkelen fra ePhotozine for instruksjoner om hvordan du gjør dette (se Ressurser på slutten av denne artikkelen).
  • Bruk ekstrem forsiktighet når du håndterer de kjemikalier som utvikler seg. Noen mennesker har hudreaksjoner mot dem; selv om du ikke er sterkt kaustisk med sterke damper, og bør håndteres med hanskede hender i et godt ventilert område.
  • Tradisjonelle mørkeromsprosedyrer for utvikling av film- og fotografiske utskrifter har endret seg lite gjennom årene, med unntak av kommersielle prosesser. I en tid der digital fotografering nesten har eliminert behovet for et mørkrom, er kunnskap om tradisjonell praksis viktig for enhver seriøs fotograf. Dette er en grunnleggende veiledning utformet for å gi nybegynnere enkle trinn i bruk av en enlarger; se delen Ressurser i slutten av denne artikkelen for informasjon om relaterte prosesser.