Hvordan skrive et godt sammendrag for historien din

 

1.

Les gjennom historien din og når du går gjennom det, skriv ned grunnleggende ideer på et eget ark. Grunnleggende ideer bør inkludere hvem historien handler om, eller som skjer, hva de gjør eller har gjort, hvor og hvorfor, og det endelige resultatet av disse handlingene.

2.

Trim listen over grunnleggende ideer til bare hovedpoengene. Eventuelle poeng eller ideer i historien som ikke er helt nødvendige for å forstå historien, bør fjernes. Hvis forståelsen av historien ikke henger på et punkt du skrev ned, bør det ikke være i sammendraget ditt.

3.

Skriv ditt sammendrag. Hold det så kort og enkelt som mulig. Et sammendrag bør ikke omskrive hele historien, men bør bare kort om hovedidéene. Unngå å legge til informasjon om delplott som ikke er avgjørende for det endelige utfallet av historien.

4.

Få noen som ikke er kjent med historien din, lese over det skriftlige sammendraget. Når de er ferdige, må de forklare deg hva historien handler om. Hvis svaret deres korrelerer med historien din, har du fullført sammendraget. Hvis de i det hele tatt er forvirret eller får feil ide fra sammendraget, skriv om det igjen.

Formålet med et sammendrag er å gi leseren en generell ide om historien din raskt ved å identifisere den grunnleggende oversikten over plottet. Oppsummeringer bør representere ideene til historien din i en veldig kondensert form, slik at alle kan lese sammendraget ditt og forstå nøyaktig hva det handler om. Å skrive et sammendrag kan være vanskelig, men noen grunnleggende triks og tips kan hjelpe deg å begrense fokuset ditt for å lage et nyttig sammendrag.